Lars kerade sig en riktig dinglar-ljusstake – 3 december

Lillemor Holmlunds adventskalender publiceras i DIKKO från 1 december och fram till julafton. #lillemorsjulresa

Författare: Lillemor Holmlund
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

3 december

Så var i väg, jag, småfolket och ljusen på El-vira. Knoll och Tott fick plats med nästan alla lådorna i sina ryggsäckar. Jag har ju sagt det för ut, de är ett magiskt släkte.  Dessutom så satt de där alla tre i korgen på El-vira osynliga för alla utom mig. De är inte alla det visar sig för, och numera i dessa moderna tider, alltmer sällan. Folk tror ju inte längre på att de finns. De finns de som till och med har slutat tro på tomten. Men ett och annat litet barn som har tron kvar både på småfolk och tomten kan de visa sig för helt spontant.

Affärerna mina gick så där. Det var bara några paket jag fick iväg. En del var riktigt sura för att jag störde dem mitt i Adventskaffet. Hm, sa jag till Gammeltomten, jag trodde folk skulle vara lite gladare i dag och ha mera början på julstämning i dag när man tänder första ljuset. Gammeltomten svarade: Tyvärr har de blivit så med många av er människor, att ni glömt vad julen är och innebär. Nu ska det bara köpas och pyntas, så att det kan glänsa för grannen och släkten. Den däringa gemenskapen med att bryta bröd tillsammans är på väg att försvinna. Dessutom tror ju folk inte på tomten längre utan på näthandeln. Hm, hm, tänkte jag med ett stråk av dåligt samvete. Då även jag gjort en del handel via nätet. Det sista som ni vet gick inte så bra.

Plötsligt kom jag att tänka på Lars. Ni vet Lars Karlsson som ett år inte fick tag i några ljus till sin adventsljusstake och därför kerade sig en riktig dinglar-ljusstake av skärbrädan och sina knivar. Tänk om han inte fått tag i några ljus nu i år heller. Nu när jag har så många ljus kan jag ju ge honom ett paket. Fast hur ska jag hinna det, han bor ju långt norr över. Vad tänker du på sa Gammeltomten till mig. Jag berättade det för honom.

Gammeltomten log mot mig och sa. Det fixar vi. Du vet ju om Lillemor av vandringsfolket att vi småfolk har våra egna vägar att ta sig fram i. Sen sa han till Knoll, du vet vad du ska. Ge Lars ett paket och hälsa ifrån Lillemor. Knoll sken upp och sa. Lars har vi träffat för ut, som när vi hjälpte honom att…… den berättelsen tar vi en annan gång sa Gammeltomten tvärt.  I väg med dig nu. I ett huj var Knoll försvunnen och iväg.  Vi fortsatte framåt med El-vira och svängde ut mot Karlstadvägen. Då hördes ett klipper och klapp utav hästhovar.

Här kan du läsa hela Lillemors julkalender

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS