En träff med Herr Mommalisheron i mörkret – 13 december

Lillemor Holmlunds adventskalender publiceras i DIKKO från 1 december och fram till julafton. #lillemorsjulresa

Författare: Lillemor Holmlund
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

13 december

Som tack för nattlogin och trevlig samvaro och att min El-vira nu var fulladdad. Bestämde jag mig för att överraska Anna och Blomman med Lussekaffe på sängen. I en hast fick jag ihop något som i alla fall skulle likna en Luciakrona med ljus och allt.  Men när jag stod där med kaffebrickan i handen och preciss skulle gå in till deras sovrum, spände gammeltomten ögonen i mig och sa: Du sjunger inte.

Nej då sa jag och hade inte glömt, när jag en gång sjöng för småfolket. Det tog veckor innan jag fick bort tejpen över munnen. Man kan väl liksom säga att jag inte har de renaste tonerna.  Så för hemmafolket, de mina hemma får jag bara sjunga på Julafton och då bara en vers på julsången. Men deras tårögda ögon värmer mitt hjärta ändå varje gång.

Efter vi tackat åter en gång och sagt Hej då- Vi ses, till Anna, Blomman och söta vovven Daisy for vi iväg på en fulladdad El-vira.  

Jag hade bestämt att vi skulle till Odingsborg, ni vet Café och restaurangen som ligger alldeles nedanför de Tre högarna i Gamla Uppsala. Anna hade hört av en kollega vars kusins vän till en annan vän, att Odingsborg också behövde ljus.  Det tog en bra stund innan vi kom på rätt väg. För Uppsala hade växt och brett ut sig, sen jag sist var där. Det var nya vägar som gick korsan och tvärsan mellan nybyggda bostadsområden. Men till slut kom vi rätt och var framme.

Vi klev in på Odingsborg. Men devel , det var ganska så mörkt där inne , så jag fick i princip treva mig fram till disken. Bakom den stod en ganska så bastant karl i mogen ungdom Herr Mommalisheron. Han frågade vänligt vad som önskades. Jag framförde mitt ärende och han sken upp och utbrast: Du kommer som en räddande ängel, jag har sökt med ljus och lykta efter mer ljus hit. Men ingen har kunnat leverera så stora partier. Någon ynka ask har jag bara kommit över. Sen fortsatte han och tittade på mig med orolig min: Du har väl många. Jodå, svarade jag. Hur många vill du ha. 

Sen frågade jag Herr Mommalisheron, varför har du så mörkt här inne. Han tittade på mig och slog ut med armarna och sa: Elpriserna, vi som de flesta  folk nu för tiden  mäktar nästan inte med dem.  Så därför behöver jag ljus   för att lysa upp stället. Och ljusen sprider även värme, så vi slår två flugor i en smäll och spar in på kostnaderna. Dessutom ger ju ljusen en mer autentisk miljö.  För vikingarna förr i tiden fick nöja sig med brasan och något ljus sken för att se varandra i sina hallar. Förresten ska du inte ta ett horn med mjöd när du är här.  Då nöp mig Gammeltomten i örat och nästan skrek i det. Nej, beställ kaffe.

Så jag beställde en stor kanna kaffe, en skål med sockerbitar och 4 koppar. Herr Mommalisheron titta undrande på mig och frågade 4 koppar. Ja svarade jag, jag avskyr att dricka mer en en gång ur samma kopp. Vad skulle jag svara. Jag kunde ju knappast berätta för honom att jag hade 3 små personer med mig som han inte såg.

När vi sen slog oss ner i en avskild vrå för att dricka vårt kaffe. Frågade ja gammeltomten, varför vill du inte jag skulle beställa mjöd. Jag trodde ni ville smaka på det. Nej sa både gammeltomten, Knoll och Tott i bestämd korus. Vi dricker inte sånt sötslisk. Va, sa jag.

För länge länge sedan började gammeltomten och fortsatte sen: Fick vikingarna receptet på vårt öl, så de hade något att dricka i deras hallar och vid blotfesterna deras.  Men devel och skrandal , någon av deras gudar, minns inte om det var Tor eller Oden  tyckte att det var för beskt. Som om vårt Julöl skulle vara beskt sa gammeltomten upprört och fortsatte sen. Så några ljushuven till vikingar kom på att tillsätta honung och sen kalla det för mjöd.  De ändrade vårt julöls recept till något, som ingen vettig av oss småfolk kan tåla. Öl ska vara mustig och mörkt och ingen ljus sötläsk. Jag vågade inte berätta för småfolket där jag satt, att jag tyckte mjöd var ganska gott……

Här kan du läsa hela Lillemors julkalender

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS