Lindy Larsson har fått Katarina Taikon-priset 2023

Katarina Taikon Fotograf Björn Langhamn

Vid en ceremoni i Stadshuset idag tillkännagavs pristagarna av årets Katarina Taikon-pris, Stockholms stads pris som hyllar insatser för mänskliga rättigheter. I år går priset till organisationen Alla Kvinnors Hus och skådespelaren Lindy Larsson.

Källa: TT

Katarina Taikon-priset instiftades 2015 av Stockholms stad. Prissumman, som delas av pristagarna, är 100 000 kronor och ska uppmärksamma och belöna de människorättsförsvarare som genom sitt arbete främjar och skyddar de mänskliga rättigheterna.

– Årets pristagare bekämpar våld, förtryck och diskriminering, främjar mänskliga rättigheter och driver på för livsviktig samhällsförändring med brinnande engagemang. Det är med stolthet jag delar ut priset till Alla Kvinnors Hus och Lindy Larsson som båda använder sina röster för att lyfta andras, säger Åsa Lindhagen (MP) miljö- och klimatborgarråd och ordförande i Katarina Taikon-prisets jury.

Juryns motivering: Alla Kvinnors Hus

”I arbetet mot mäns våld mot kvinnor är Alla Kvinnors Hus en livsviktig aktör som i både ord och handling står upp för alla människors rätt till ett liv fritt från våld och förtryck. Alla Kvinnors Hus erbjuder skyddat boende, samtalsstöd och rådgivning för kvinnor, män, ickebinära och barn. De tar även emot medföljande husdjur.

Förutom att ge oumbärlig hjälp till utsatta arbetar Alla Kvinnors Hus för att uppmärksamma frågorna politiskt. Föreningen verkar för ökad kunskap och förändrade attityder genom information till skolor, myndigheter, politiker och medier.

Mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck är ett av våra största samhällsproblem och viktigaste jämställdhetsfrågor. Genom sitt outtröttliga arbete är Alla Kvinnors Hus en motor för livsnödvändig samhällsförändring.”

Juryns motivering: Lindy Larsson

”Genom sång, musik och teater har skådespelaren Lindy Larsson levandegjort djupt mänskliga frågor utifrån den resanderomska erfarenheten. I tider när mänskliga rättigheter ifrågasätts alltmer i Europa och Sverige visar Lindy Larsson kulturens och konstens kraft att belysa och beröra.

Lindy Larsson är utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm och har varit verksam inom film och tv-serier och vid teatrar och operahus i Sverige och Berlin. I sin självbiografiska uppsättning Tschandala/Tattaren En romani-rekonstruktion av en förlorad identitet gestaltar Lindy Larsson utanförskapets ensamhet, samhällets övergrepp mot den romska minoriteten och människans okuvliga längtan efter frihet. Det är en föreställning som går rakt in i hjärtat.”

Läs mer om priset och tidigare års pristagare

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS