En granskning som Expressen har gjort visar, enligt Expressen, att Malmö stad har brister i uppföljning av föreningarna i det Romska rådet. Ordföranden Amani Loubani (S) för rådet säger att de inte granskar föreningarna och att de inte ifrågasätter deras närvaro i rådet. Rådet arrangerar dialogmöten och konferenser för att diskutera frågor som rör minoriteten, men föreningarna har ingen makt eller resurser. Rådet administreras av Romskt informations- och kunskapscenter (RIKC) och har nyligen genomgått en förnyelse av medlemmarna. Det finns politiska partier i Malmö kräver att rådet ska läggas ned efter de uppgifter som framkommit.
I går skrev Expressen att de i sin granskning sett att:
hälften av de romska representanterna i Malmö stads romska råd är dömda för brott. En representant har dömts fem gånger under tiden som hon suttit i rådet. När det kommer till föreningarnas verksamhet verkar ingen veta om föreningarna som finns representerade i rådet har någon verksamhet, vad de gör eller vad de står för.
När Amani Loubani (S) som är ordförande i Malmö stads råd för den nationella minoriteten romer får frågan om föreningarna säger hon till SVT Nyheter att:
– Vi brukar inte granska föreningarna. Det är lite att utgå från misstro bara för att de sitter med i rådet.
Amani Loubani (S) har däremot sett föreningarnas årsmötesprotokoll och stadgar så hon vet att de uppfyller Malmö stads demokrativillkor. Nu säger hon att de ska de se över hur de ska gå vidare och titta på hur de jobbar med den nationella minoriteten romer.
DIKKO tog kontakt med RIKC och bad dem beskriva den aktuella situationen och hur de jobbar:
Malmö stad har ett brett arbete med att implementera Lagen om nationella minoriteter och regeringens strategi för romsk inkludering. En del av detta arbete är Malmö stads råd för den nationella minoriteten romer som är ett dialogforum för politiskt valda ledamöter och ledamöter som tillhör romska föreningar i staden. De för samtal och dialog vid 4 tillfällen per år kring övergripande frågor som berör minoriteten i Malmö. I enlighet med reglementet arrangerar rådet även årligen en minnesstund i samband med Förintelsens minnesdag samt en årlig konferens utifrån olika teman som är relevanta för minoriteten. Temat för årets konferens är Förintelsen av romer. Föreningarna i rådet får inga resurser och har inget beslutsmandat.
RIKC är den instans inom kommunen som administrerar romska rådet. Det innebär att centret skickar kallelse, skriver protokoll under möten och samordnar rådets konferens och minnesstund.
I enlighet med romska rådets reglemente, som styr vad och hur rådet ska arbeta, gjordes 2022 en utlysning till romska föreningar i Malmö om att en ny mandatperiod skulle påbörjas och att det var möjligt att anmäla sitt intresse att ingå i rådet. De föreningar som visade intresse uppvisade föreningshandlingar och anmälde en ledamot och en ersättare, som i enlighet med reglementet var folkbokförda i Malmö. De föreningar som anmält intresse samt uppfyllde dessa krav valdes in i rådet 2023. Reglementet ställer, i likhet med andra av stadens råd, inte krav på utdrag ur belastningsregister, nämner ingenting om medborgarskap eller dubbla medborgarskap.
Sedan minoritetslagstiftningen trädde i kraft för 15 år sedan har det blivit alltmer tydligt att det handlar om ett viktigt men även stort och komplext område. Det finns därför anledning att även återkommande och systematiskt se över hithörande reglementen och dylikt, att synliggöra dess brister och styrkor i syfte att justera och utveckla dem. Malmö stad har sedan tidigare ämnat se över romska rådets reglemente och den processen kommer nu att intensiveras.
Här kan man läsa romska rådets årliga rapport som ger en bild av romska rådets verksamhet samt arbetet med romska mänskliga rättigheter inom Malmö stad i stort.
Efter Expressens artikel går Moderaterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet samman om och kräver att rådet ska läggs ned.
När DIKKO gjorde ett reportage om Romsk inkludering i Malmö framgick det att:
Romskt informations- och kunskapscenter (RIKC) är ett center som tillhör Stadsarkivet, kulturförvaltningen i Malmö stad. Centret bildades 2009 och blev 2012 en permanent del av Malmö stad. RIKC har samordningsansvar för frågor som rör den nationella minoriteten romer i kommunen och arbetar på en individuell, strukturell och diskursiv nivå för att förverkliga nationell minoritetslagstiftning. RIKC bedriver medborgarkontor, samordnar arbetet med kommunens handlingsplan, samordnar Malmö stads romska råd, föreläser och fungerar som resurspersoner inom skola och socialtjänst. RIKC arbetar utifrån individuell, strukturell och diskursiv nivå. Dessa konkretiseras genom olika arbetssätt och insatser som centret kallar för Malmömodellen. Handlingsplanen för den nationella minoriteten romer i Malmö ska fungera som ett verktyg för att implementera nationell minoritetslagstiftning på kommunal nivå.
Romska rådet i Malmö består av:
- 7 ledamöter och 7 ersättare valda av romska föreningar.
- 6 politiska ledamöter från olika partier och 6 ersättare valda av kommunstyrelsen.
Romska rådet är ett verktyg i Malmö stads arbete för att implementera och förverkliga kraven som fastställs i lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Lagen omfattar följande tre områden: - Inflytande och delaktighet i frågor som berör de nationella minoriteterna och så långt det är möjligt samråda med dem.
- Att motverka diskriminering och utsatthet.
- Rätten att utveckla och bibehålla språk och kultur.
Källa: Malmö stad
Läs fler artiklar om Romsk inkludering
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS