Minoritetsfestival i Umeå 20-22 maj släpper tre programpunkter

Idag, på den Internationella Romadagen har vi glädjen att släppa tre av de över 40 programpunkterna på Festival! som äger rum på Gammlia 20-22 maj.

Dessa tre programpunkter sätter strålkastarljuset på just romsk kultur och romska rättighetsfrågor. Hela festivalens program släpper vi nästa vecka, håll utkik!

Internationella Romadagen infaller den 8 april varje år och firas med anledning av den internationella romska kongressen som arrangerades för första gången i London 1971.

Fredag 15.00-16.00 i Bio Abelli

Romernas situation i Sverige – vad kan kommunerna göra?

Sunita Memetovic som är Sveriges första advokat med romsk bakgrund, ger en föreläsning om hur romernas situation ser ut idag och vad kommunerna kan göra för att öka jämlikheten och integrationen för den romska minoritetsgruppen.

Lördag kl 16.00 i Rundlogen

Utebio i Rundlogen: Taikon och Gipsy Queen

I filmen Taikon tar vi del av ett djupgående porträtt av en av våra mest älskade författare och debattörer Katarina Taikon, som skrivit böckerna om Katitzi. Gipsy Queen är en berättelse om den romska, ensamstående mamman Ali. Hon gör allt för sina två barn Esmeralda och Mateo, så att de ska få den bästa möjliga start i livet och i ett nytt främmande land.

Söndag kl 13.30 i Wallmarksgården

Att ge tystnaden en röst

Resandefolkets berättelser – Vorsnos Manusch är en metodbok om att ta vara på berättelser från en minoritet, berättelser som sällan hörs i den allmänna historieskrivningen. Britt-Inger Hedström Lundqvist, etnolog, ansvarig utgivare för magasin DIKKO och initiativtagare till boken, berättar om arbetet och om processen med att skriva det som inte tidigare skrivits.

Bild 1: Romska flaggan. Foto: Petter Englund
Bild 2: Sunita Memetovic, advokat och människorättsaktivist. Foto: Magnus AronsonBild 3: Taikon. Foto: Björn LanghammerBild 4: Britt-Inger Hedström Lundqvist. Foto: Anders Boström

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS