”Monsterkylan”, ”köldsmocka” och ”snösmäll” det känns som vädret vill ge oss stryk

En krönika är en personlig text som utgår från skribentens egna erfarenheter, tankar och känslor.

Det nya året har kommit med kyla och SMHI varnar att ”Kylan håller sig januari ut men milda alternativ finns”. Allt tyder på att temperaturen kommer vara klart lägre än normalt och nederbörden kommer vara mindre av än som är normalt under hela hela januari.

Text: chefredaktör Linda Lundqvist Mail: linda@dikko.nu
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

Vi skulle handla skrot i Norrbotten och Lappland under årets första vecka. Hade en ny släpkärra vi skulle hämta på vägen, pratat med släktingar vi skulle sova hos på vägen, packat kläder åt oss och ungarna och iklätt oss bästa gå-bort-humöret.

Beskrivning saknas.

På morgonen tassade jag upp och kände när jag gick på köksgolvet att tårna krullade sig och det riste till i morrhåren. Jag gnuggade sovgrus ur ögonen och kisade med den morgonblindhet som trubbat av min örnblick sedan jag fyllde tant. Det var 11.5 grader i köket. Scrollade runt lite och insåg att den väg vi skulle åka, i den gamla civilsnutbilen jag fått i julklapp, utlovade hela 45 minusgrader. Och utanför huset var det minus 32.

Tågen är inställda, bussarna får inte köra, och det är verkligen inte läge att köra 60 mil enkel väg för att hantera metall i en 20 år gammal snuthäck. Förra vintern när vi körde den skrotsvängen var det också kallt. Men bara mellan 15 och 20 minusgrader. Men då började det började regna på oss, så hela lasset blev täckt med ett tjockt lager genomskinlig is så det såg ut som en gelatinglaserad bakelse när vi körde in det till skroten, och vi fick spetta loss skiten för att kunna sälja.

I tidningen pratas det om ”monsterkylan”, ”köldsmocka” och en annalkande ”snösmäll” med efterföljande ”snökaos”. Som om vädret försöker ge oss stryk och jävlas med oss.

Beskrivning saknas.

Vi tog ledigt från skrotandet i veckan. Det blir en brasa i vardagsrummet och varm choklad istället. Hundstackarn fick ta på sig sin nyvirkade julklappströja. Vi åkte till den lokala affären, och köpte några halvtrötta grönsakspåsar som butiken sålde ut billigare i pappkassar och anrättade ett jättelass köttsoppa med klimp i paltkastrullen. Vi förbereder oss nu för att se på Sopranos. Vi kan inte låta oss åka på stryk av vädret. Vi får krama ur livskvaliteten även ur detta.

Beskrivning saknas.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS