Musiker Mot Rasism och Sensus satsar inför kyrkovalet i Göteborg

Alexander Goldmann, ordförande i Musiker Mot Rasism

Inför kyrkovalet genomför den ideella föreningen Musiker Mot Rasism tillsammans med kyrkor, nätverket Kyrka mot Rasism och studieförbundet Sensus flera arrangemang i Göteborg.

Det blir panelsamtal under Frihamnsdagarna och konserter med samtal i Domkyrkan, Hagakyrkan, Högsbo kyrka och Bergsjöns kyrka. Artister som uppträder är Räfven, Kristina Issa, Amanda Andréas, Alexander Strandell, Jon Lyster, Kluster med flera och alla delar de syftet är att få fler att rösta i kyrkovalet.

”När folkbildningen är hotad så behöver vi folkbilda ännu mer. Sensus vill vara en aktör där kulturen och samtal om demokrati och mänskliga rättigheter har en självklar plats i det offentliga rummet”, säger David Oest, verksamhetsutvecklare på Sensus.

Tar ställning för ett inkluderande samhälle och mot rasism

Musiker Mot Rasism har sedan starten 2013 gjort konserter, workshops och föreläsningar för att få många att ta ställning för ett inkluderande samhälle och mot rasism. För första gången väljer föreningen nu att engagera sig i Kyrkovalet:

”Vi har sett att kyrkovalet har blivit en allt större plattform för intoleranta krafter som utnyttjar det låga valdeltagandet. Vi vill uppmärksamma folk på att det är viktigt att rösta i kyrkovalet och gör det som en del av den nationella kampanjen #röstamermänskligt som inte tar partipolitisk ställning utan där huvudfrågan är just att låta medmänsklighet styra sitt val. Musiker har kyrkan att tacka för mycket, som en av de största arbetsgivarna i Sverige, men också som ett kulturellt rum som varit fritt och inkluderande och givetvis är det så vi vill att det ska fortsätta vara”, säger Alexander Goldmann, ordförande i Musiker Mot Rasism.

Bortom pandemidistans och Netflix

En av de många artister som valt att medverka ideellt är Amanda Andréas:

”Jag längtar efter att möta människor. Få nya intryck, nära intryck. Bortom pandemidistans och Netflix. Att få träffa människor med helt annan livserfarenhet och bakgrund. Diskutera, tycka olika, tycka lika, förvånas, skratta, dela gråt och förhoppningar. Snart är vi där så låt oss då inte vara de som själva skapar avstånden. #röstamermänskligt för en levande och inkluderande kyrka.”

”Nätverket Kyrka mot Rasism vill delta i samtal kring religionstillhörighet, demokrati och samhälle och tar ställning för människovärde och mångfald”, säger Lisa Westberg, präst och med i Kyrka mot Rasism.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS