Ny förskola med samiska och meänkieli öppnar i Stockholm

Nu har Stockholms första förskola med inriktning på samiska och meänkieli öppnat på Södermalm. Förskolan välkomnar alla barn som bor i Stockholm.

Källa: TT

Vi är glada att meddela att en ny förskola, Norrskenet, har öppnat i Stockholm. Förskolan är det första i sitt slag i staden och är inriktad på att främja och bevara de nationella minoritetsspråken samiska och meänkieli, samt att stärka den kulturella identiteten för samer och tornedalingar. Norrskenet är en del av Stockholms stads förskolor och ligger på adressen Maria Bangata 9, nära Södra station på Södermalm.

Norrskenet erbjuder en unik möjlighet för barn med rötter eller koppling till samiska eller meänkieli att utveckla sina språkkunskaper och lära sig mer om sin kultur och kulturella identitet i en urban miljö. 

Förskolan har anställt en barnskötare och förskollärare som har anknytning till samiska och tornedalska kulturen och kunskap om språken. Uppstarten har skett i nära samarbete med Sameföreningen i Stockholm och Tornedalingar i Stockholm.

– Jag känner mig jättestolt över den här förskolan. Jag hoppas att det ska vara en förskola som är bra för barnen, som kombinerar hög kvalitet med den särprägling som finns i kopplingen till det samiska och Tornedalen, säger Lena Kullberg-Boman, förskolechef på Södermalms stadsdelsförvaltning. 

– Vi har fått väldigt fin respons på den pedagogiska miljön, där det finns många igenkänningsmarkörer. Allt från barnböcker på samiska och meänkieli till en rolig lekbastu och vår fina lavvo, sommarkåta i tyg, säger Mira Banjac, rektor för förskolan Norrskenet. 

Vi välkomnar alla barn som bor i Stockholm med rötter eller koppling till samiska eller meänkieli till Norrskenet. Vi ger barnen möjligheten att utvecklas i en miljö som präglas av lek, omsorg och undervisning. Föräldrar som är intresserade av att anmäla sina barn till Norrskenet kan göra det genom att besöka förskolans webbplats. 

För mer information om Norrskenet, besök Stockholms stads webbplats

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500