Ny rapport: Unga värderar trygghet högre än frihet i jobbet

DIKKO kollage

Trygghet i arbete och ekonomi är viktigast för unga när det gäller arbete och utbildning 2025. De betonar det egna ansvaret för att få jobb, men oron för arbetslöshet har ökat. Balans mellan jobb, familj och fritid blir allt viktigare för unga. Det framgår av den första delrapporten i MUCF:s attityd- och värderingsstudie ”Så tycker unga 2025 – Arbete och utbildning”.

Källa: mucf.se
DIKKO finns på FacebookLinkedInTikTok och Instagram

Rapporten visar att för de flesta unga är det mycket viktigt med ett tryggt arbete och trygg ekonomi. 83 procent uppger att ekonomisk trygghet och tillsvidareanställning är mycket viktigt för dem just nu.

Det som störst andel unga tycker är viktigt för att de ska vara intresserade av ett arbete är en bra social arbetsmiljö och en trygg och förutsägbar arbetssituation. 91 procent tycker det är viktigt med bra chef och jobbarkompisar. Lika viktigt är bra arbetsmiljö och arbetsvillkor. Det är mindre viktigt med flexibilitet i arbetssituationen, såsom fria arbetstider och möjlighet till distansarbete.

– Det är intressant att en trygg arbetssituation och bra arbetsmiljö fortfarande är det som är viktigt för flest unga, och att den värderingen är stabil över tid. Det står i kontrast till föreställningen om att unga värderar frihet och flexibilitet högt, säger Sofia Zere, avdelningschef, avdelningen för utredning, MUCF.

60 procent av de unga studerar eller planerar att studera på eftergymnasial utbildning. För de flesta är de viktigaste motiven till vidare studier att de vill ha ett bra jobb, och att få det jobb de verkligen vill ha.

Många unga betonar det egna ansvaret för sin etablering på arbetsmarknaden. En klar majoritet instämmer i att unga som är arbetslösa måste söka jobb eller utbilda sig och att de borde kunna ta ett tillfälligt arbete med kort varsel.

– Att unga människor kan etablera sig i arbetslivet är en central fråga för samhället. En viktig faktor är att vi på samhällsnivå har kunskap om och förståelse för hur unga själva ser på arbete och studier; vilka deras drivkrafter, behov och utmaningar är. Denna studie bidrar till den kunskapen, säger Stefan Holmgren, vikarierande generaldirektör, MUCF. 

Balans i livet allt viktigare för unga

Andelen unga som tycker att vi bör arbeta mindre och ha mer fritid har ökat över tid och ligger idag på 57 procent. Det är också en majoritet som tycker att det är viktigt att arbete går att kombinera med fritid, och även här har andelen ökat. Bland killar syns en viss ökning i andelen som tycker det är viktigt att ett arbete kan kombineras med familjeliv.

Oro för arbetslöshet och ekonomi

Andelen unga som är oroliga för att bli arbetslösa har ökat något jämfört med 2018 och ligger på 38 procent. Många unga är också oroliga för sin egen eller sin familjs ekonomi. Det är vanligare bland tjejer än bland killar att oroa sig för sin eller sin familjs ekonomi och att oroa sig för att bli arbetslös.

Unga som varit arbetslösa längre tid eller flera gånger är mindre nöjda med sina liv, och ser mindre ljust på sin framtid. De har också lägre krav på ett arbete jämfört med unga som inte har den erfarenheten.

– Vi har nu gått in i en period med en svagare arbetsmarknad och en del unga kommer att ha svårare än tidigare att etablera sig i arbete. Även om unga betonar sitt eget ansvar för etablering så kommer vissa unga att behöva samhällets stöd på vägen ut i arbetslivet. Att få det är viktigt, både för de unga själva och för samhället som behöver dem, säger Stefan Holmgren. 

Fakta om rapporten

Så tycker unga 2025 – MUCF:s attityd- och värderingsstudie är en undersökning av ungas attityder och värderingar inom stora delar av ungas liv, såsom utbildning, arbete, fritid, hälsa, livsåskådning, demokrati och inflytande. Enkäten skickades ut till sammanlagt 15 000 slumpmässigt utvalda personer i åldern 16–74 år under våren 2024, av dessa var 12 000 unga i åldern 16–29 år och 3 000 i en äldre jämförelsegrupp i åldern 30–74 år. Så tycker unga 2025 – Arbete och utbildning är den första av tre delrapporter som tillsammans redovisar resultaten av enkätundersökningen.

Det är sjunde gången som undersökningen genomförs. Studien genomfördes första gången 1993 av Barn- och ungdomsdelegationen. Sedan dess har MUCF (tidigare Ungdomsstyrelsen) genomfört återkommande enkätundersökningar åren 1997, 2003, 2007, 2013, 2019 och 2024.

Läs rapporten Så tycker unga 2025 – Arbete och utbildning

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS