Ny serie om människor och deras arbeten: Avas pe chi butchi

Varför arbetar du med det du gör? Och hur kan en dag på jobbet se ut? I ”Avas pe chi butchi” – ”Vi kommer till ditt jobb” – hälsar vi på ett antal romer med olika yrken under en vanlig arbetsdag. De berättar om vad jobbet betyder för dem. En ny serie om människor och deras arbeten med start redan idag klockan17:45 SVT 2.

Men redan nu hittar du alla avsnitten HÄR.

I första av snittet berättar Harry Kwiek att han jobbade med en massa ströjobb innan han bestämde sig för att bli advokat. För att slippa ta studielån arbetade han på en bensinmack under hela utbildningen. Idag driver han en egen advokatbyrå – med inriktning mot familjerätt.

Avsnitt två träffar vi Ruzena Horvat som arbetar på en skola i Malmö, där hon lade märke till att många av de romska barnen tappade sitt eget språk i skolan. Ruzena ville göra mer för de här barnen, så hon beslutade sig för att utbilda sig till modersmålslärare. Idag undervisar hon romska barn på 14 olika skolor i Malmö och i programmet träffar vi två av barnen.

Sen träffar vi Tony Dytlow i avsnitt tre som över 30 år har arbetat som busschaufför i Malmö. Man kan säga att det är en familjetradition: både Tonys far och farfar arbetade som busschaufförer, och idag är hans bror också en av de som kör buss i Malmö. Tony är en social person som tycker mycket om sitt yrke – och vi får följa med honom en dag på jobbet.

Sen i avsnitt fyra är det dags för Jenni Kay som är en frilansare som arbetar med många olika projekt inom media. Hon har varit programledare på SVT – till exempel i det egna programmet Jenni möter – men hon arbetar också som producent. Vi får följa med henne på ett av hennes uppdrag: att producera dubbningen av julkalendern ”Tjuvarnas jul”, till romani chib. I programmet får vi se när Jenni coachar en av sina röstskådespelare: Elvira, som spelar ett av barnen i serien.

I avsnitt fem träffar vi Michal Jono Stankov som är programmeraren som arbetar på ett stort vitvaruföretag med att få olika digitala produkter att kommunicera med varandra. Det är ett självständigt jobb som sker framför datorn, vilket gjort det möjligt för Michal att arbeta hemifrån. Det var ett beslut han fattade långt innan corona, och idag har både hans fru och hans vuxne son följt hans exempel. Vi får följa med honom hem till huset där hela familjen arbetar, tränar och äter lunch ihop.

Och sen sist men inte minst träffar vi Robert Vävström som redan som liten lärde sig redan att det finaste som finns, är att hjälpa andra människor. Med tanke på det har Robert idag fått sitt drömjobb, som samhällsvägledare vid RICS, Romskt informations- och kunskapscenter i Malmö.

HÄR hittar du alla avsnitten.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS