Nya Tider har brutit mot god publicistisk sed i en bildtext om romsk företrädare

skärmklipp

Genom att koppla formuleringen ”typiska zigenarbrott” till en person har denne utsatts för en oförsvarlig publicitetsskada. Däremot frias tidningen för att ha namngivit personen och angett ett antal brott denne dömts för med hänvisning till att anmälaren i sin tidigare roll som företrädare för Romernas riksförbund är att betrakta som en offentlig person.

Mediernas Etiknämnd klandrar Nya tider för att ha brutit mot god publi­cistisk sed.

Mediernas Etiknämnds beslut

MO:s beslut hade följande lydelse.

Nya Tider publicerade den 26 mars 2021 i den tryckta och digitala upplagan en ledarartikel med rubriken Kriminell romsk företrädare kräver att Nya Tider raderar artikel.

Den 20 december 2019 publicerade tidningen en artikel med rubriken ”Romernas riksförbud: Ordförandens barn dömda för människorov och misshandel”. Artikeln anmäldes till MO mer än tre månader efter publicering och kommer därför inte att prövas.

Mannen vände sig direkt till tidningen och bad dem att ta bort artikeln från sajten eftersom den utgjorde förtal. Nya Tider skrev då en ny artikel, som publicerades i mars 2021, med rubriken: ”Kriminell romsk företrädare kräver att Nya Tider raderar artikel”. I en bildtext skrevs det också att de brott mannen dömts för varit fråga om ”vad som i folkmun kallas typiska zigenarbrott”.

Mannen anmälde Nya Tider till Medieombudsmannen. Han ansåg sig inte vara en offentlig person vid publiceringstillfället i mars 2021, och att han därför lidit en oförsvarlig publicitetsskada genom publiceringen.

Medierna Etiknämnd bedömde att mannen är en offentlig person och att det inte finns anledning att klandra tidningen för att de publicerat uppgifter om hans brottslighet. Däremot anser nämnden att tidningen genom formuleringen ”typiska zigenarbrott” uttryckt sig på ett missaktande sätt.

Genom att koppla uttrycket direkt till NN har tidningen utsatt honom för en oförsvarlig publicitetsskada. I den delen har publiceringen inte varit förenlig med publicitetsreglerna, skriver nämnden och klandrar därmed Nya Tider för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Källa: Mediaombudsmannen

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS