Nyheter| ​Svenskar nämns i ny rapport om den internationella vit makt-rörelsen

pixabay

INRIKES| I ett pressmeddelande skriver Expo om att Vit makt-rörelsen har blivit internationell. Tätare kontakter innebär ökat självförtroende – och mer våld. Detta enligt en ny rapport från amerikanska organisationen Anti-Defamation League (ADL) i samarbete med flera europeiska organisationer, däribland Expo. I onsdags presenterades rapporten vid en hearing i den amerikanska kongressen.

Hearingen, som hade titeln ”Meeting the challenge of white nationalist terrorism at home and abroad”, hölls i representanthuset. Rapporten, som överlämnades av ADL:s vice chef för internationella frågor, dr Sharon Nazarian, beskriver hur vit makt-rörelsen blivit internationell och därmed flyttat fram sina positioner med ökat våld som följd. De senaste åtta åren har 175 människor mist livet på grund av högerextrem terror. Sharon Nazarian uppmanade politikerna att ta sitt ansvar:

Presidenten, kabinettstjänstemän och kongressledamöter måste ta varje tillfälle att peka ut vit makt-miljön. Ni har ett ansvar att inte göra utsatta grupper till syndabockar. Ni kan aldrig säga det en gång för mycket: USA är ingen plats för hat, sa Sharon Nazarian.

Expo har, tillsammans med en rad liknande organisationer i andra europeiska länder, bidragit med research. Flera svenska vit makt-profiler figurerar i de internationella nätverk som beskrivs i rapporten, och det gemensamma arbetet har varit avgörande för att få en heltäckande bild.

Det här är ett viktigt samarbete just för att så många länder har deltagit. När vit makt-miljön knyter kontakter över gränser och världshav måste även vi som motarbetar dem göra det. Vi på Expo kartlägger den svenska vit makt-miljön och vet vilka individer som har och har haft särskild betydelse, men deras kopplingar i andra länder har vi hittills inte haft samma inblick i, säger Jonathan Leman som lett arbetet med rapporten på Expo.

Förutom Expo har polska Never Again Association, tyska Amadeu Antonio Stiftung, brittiska Community Security Trust och franska Observatoire des Radicalités Poltiques bidragit till rapporten.

För frågor kontakta: Jonathan Leman, researcher, jonathan.leman@expo.se, 08-400 219 83

Rapporten ”Hate beyond borders: The internationalization of white supremacy” https://www.adl.org/resources/reports/hate-beyond-borders-the-internationalization-of-white-supremacy

Hearingen i sin helhet: https://www.youtube.com/watch?v=39BFHejB5zg

Sharon Nazarians muntliga vittnesmål för kongressen (transkriberat): https://www.adl.org/news/article/sharon-nazarians-testimony-before-a-joint-house-committee-hearing-on-white-nationalist

Sharon Nazarians skriftliga vittnesmål för kongressen: https://www.adl.org/media/13531/download

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu