Nyheter| Clowner utan Gränser stödjer barn på flykt

Privat bild. Clownerna Toni Rhodin och Tory Cross flankerade av eminenta Di Lellos 1987.

Skoljoggen, Sveriges största rörelsefest, samlar in pengar genom en frivillig Springslant. Elever, skolpersonal och föräldrar bidrar genom den frivilliga Springslanten till att Clowner utan Gränser kan åka till flyktinglägren och barnen hopp och lite glädje.

Skoljoggen är Sveriges i särklass största rörelsefest för barn och unga och arrangeras varje höst i skolorna runt om i landet. Varje år deltar närmare en halv miljon unga i Skoljoggen. I år , 2020, arrangeras loppet för 38:e gången.

Under de senaste åren har det samlats in 1 988 309 kr som gått till Clowner utan Gränsers arbete. I sitt arbete möter clownerna dagligen barn som är märkta av krigets fasor, naturkatastrofer och andra kriser. Clownerna kliver in och skapar skratt, livsglädje och hopp om en bättre framtid.

Covid-19 slår hårt mot hela samhällen, och de människor som lever i dem, men de som drabbas värst är de som redan är utsatta. I flyktinglägren finns det ingen tillgång till rent vatten, så att få tvätta händerna är en lyx och ibland en fullständig omöjlighet. Därför kommer skoljoggen rikta sin insamling under 2020 till barn på flykt och göra det möjligt för Clowner utan Gränsers att utföra sitt hoppfulla arbete för barnen i flyktinglägren.

I kriser är solidaritet och hopp bland det viktigaste vi har. Clowner utan Gränser är oerhört tacksamma för Skolidrottsförbundets initiativ till Springslanten och vi hoppas att många barn och vuxna i Sverige engagerar sig för andra barn i världen, barn på flykt som nu behöver oss mer än någonsin, säger Louise Frisk, generalsekreterare för Clowner utan Gränser i ett pressmeddelande.

Skolidrottsförbundet anser att årets Skoljoggen är viktigare än någonsin för Sveriges skolor och de uppmanar alla som kan att redan nu stödja Clowner utan Gränsers viktiga arbete för barn på flykt.

Cirkus Brazil Jack, cirkusen utan djur, med vegangodis

DIKKO frågade Toni Rhodin som uppträder som vit clown på cirkus Brazil Jack vad clownerna symboliserar:

En vit clown, två dumma. Bullriga, stökiga i grinande masker och illasittande kläder men oskuldsfulla som barn. I deras narrspegel ser vi våra egna fel och svagheter och när vi skrattar, är det egentligen oss själva vi skrattar åt. Ju mörkare världen ter sig desto mer behöver vi det oskuldsfulla skrattet, det enkla skrattet åt rena dumheter. Barnets skratt, det vuxna barnets skratt. Den vita, överlägsna, arroganta försöker lura sina korkade kumpaner att göra bort sig inför hela publiken men i slutändan blir det givetvis han/hon själv som drar det kortaste strået.

De dumma var inte så dumma när allt kom omkring och den kloka inte så klok. Ingenting var som det verkade från början. I det förlösande skrattet finns det hopp och optimism. Clownen kan komma i många skepnader, som en Charlie Chaplin eller Eva Rydberg. Som bröderna Marx, i cirkusmanegen eller i sjukhussalen. Vad de har gemensamt är att de skänker hopp, glädje och skratt och det är varor vi aldrig kan få för mycket av, avlutar Toni Rhodin vit clown på cirkus Brazil Jack.


Fakta:

Clowner utan Gränser är en ideell förening vars kärna är våra artister som är volontärer och medlemmar i organisationen. Artisterna donerar sin tid och talang till Clowner utan Gränser med tron på att skratt, glädje och kultur gör världen till en hoppfullare och fredligare plats. Artisterna är verksamma inom allt ifrån musik, magi, fysisk komedi, teater, clown, akrobatik, cirkus, dans och pedagogik. Det som är gemensamt för dem alla är hur de använder sin kompetens och sitt engagemang för att stärka livslust och psykosocial hälsa hos människor i utsatthet. I organisationen är idag cirka 150 artister medlemmar. 

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu