Nyheter| Imorgon drar Mänskliga Rättighetsdagarna igång i Linköping!

På torsdag drar Nordens största forum för mänskliga rättigheter igång på Konsert & Kongress. I ett pressmeddelande står det att Mänskliga Rättighetsdagarna arrangeras för första gången i Linköping och pågår mellan 14-16 november.

Vi ser fram emot att arrangera Mänskliga Rättighetsdagarna i Linköping, säger Caroline Matsson, projektledare.

Mänskliga Rättighetsdagarna har arrangerats sedan år 2000 och syftet med forumet är att öka kunskapen om mänskliga rättigheter och att lyfta dem högre upp på den politiska dagordningen. I år är Linköping kommun samarbetspartner till arrangemanget och lokal värd.

Värdskapet innebär att kommunen ännu tydligare uppmärksammar vikten av att arbeta med mänskliga rättigheter och social hållbarhet, säger Denisé Cassel (KD), förste vice ordförande kommunstyrelsen, Linköping kommun.

Under temat ”Rätten till hälsa” arrangeras runt 170 programpunkter och över 90 organisationer kommer att finnas på plats på utställartorget. En rad internationella och nationella talare kommer också att medverka. 

På forumet deltar bland andra Margareta Kristensson, professor emeritus i folkhälsa och socialmedicin vid Linköpings universitet. Kristensson som har lett arbetet med Östgötakommissionen och varit ledamot i den nationella kommissionen för jämlik hälsa, medverkar i ett samtal med socialminister Lena Hallengren (S) och professor Sir Michael Marmot, om regeringens arbete med att sluta hälsoskillnaderna inom en generation.

Rätten till hälsa är en grundläggande del av våra mänskliga rättigheter och för vår förståelse av vad det innebär att leva ett liv i värdighet. Vi hoppas att årets forum blir välbesökt och att många tar chansen att lära mer om de mänskliga rättigheterna och särskilt rätten till hälsa, avslutar Caroline Matsson pressmeddelandet.

Bland årets talare: Sir Michael Marmot, professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap vid University College i London, Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister, Alexandra Pascalidou, författare och journalist, Stephani Hatch, professor sociologi och epidemiologi King´s Collage London, Josette Bushell-Mingo, skådespelare och regissör, Lena Hallengren, socialminister, Irene Molina, professor i kulturgeografi, Ida Östensson, ordförande Make Equal, Nina Rung, kriminolog och grundare av Huskurage

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu