Nyheter| Över 100 000 personer har besökt Auschwitzutställningen i New York

Minnesmärke över europeiska romer som mördats under nazismen. Berlin, Tyskland. Foto: Wikimedia Commons

UTRIKES| Över 100 000 människor har hittills besökt turnéutställningen om historien och betydelsen av det före detta nazityska koncentrationslägret Auschwitz i södra Polen.

Utställningen i New York öppnade i maj.

Utställningen ”Auschwitz. Not Long Ago. Not Far Away.” skildrar utvecklingen i den polska staden Oswiecim. I staden Oswiecim under naziockupationen skapades det största koncentrationslägret och en plats för utrotning där nästan 1 miljon judar och tiotusentals polacker och andra nationaliteter mördades, inklusive Sinti, Romer, sovjetiska krigsfångar med flera.

Utställningen visar mer än 700 originalföremål, hundratals är personliga föremål så som resväskor, glasögon och skor som tillhörde offren i Auschwitz. Andra föremål är artefakter, bland annat stolpar som ingick i staketet i Auschwitzlägret och en original tysktillverkad godsvagn som användes för att deportera människor till gettot och utrotningsläger i det ockuperade Polen.

Utställningen lanserades som ett gemensamt projekt mellan Auschwitzmuseet och det spanska företaget Musealia. Utställningen kom till USA efter att ha visats i Madrid, där besökssiffrorna hamnade på över 600 000. Utställningen i New York skulle egentligen avslutas i januari, men på grund av det stora antalet besökare har utställningen förlängts till augusti 2020.

Nazisterna etablerade Auschwitzlägret 1940, inledningsvis som ett fängelse för poliserna. Auschwitz II-Birkenau grundades två år senare. Det blev platsen för massutrotning av judar. Komplexet innehöll också ett nätverk av underläger. Tyskarna mördade minst 1,1 miljoner människor i Auschwitz, främst judar, men också polacker, Sinti, Romer och sovjetiska krigsfångar.

Lägret befriades av Röda armén den 27 januari 1945. År 1947 förklarades platsen som en nationell minnesplats.

Källa https://www.thefirstnews.com

Läs mer om vad DIKKO har skrivit om förintelsen

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu