Nyheter| Resursbibliotek stödjer nationella minoritetsspråk

I Biblioteksbladet står det att det finns stora olikheter i hur folkbiblioteken tar sig an uppgiften att främja de nationella minoriteterna. Inrättandet av statligt finansierade resursbibliotek för minoritetsspråken skulle bidra till att göra de hotade språken levande igen, enligt två rapporter.

Regeringen har gett Sametinget och Institutet för språk och fornminnen i uppdrag att ta fram handlingsplaner för de fem nationella minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli, romska och samiska. Situationen är bekymmersam för språken som har talats här länge och i de flesta fall redan innan Sverige blev en stat, konstateras det i rapporterna.

Handlingsplanerna som har tagits fram för att de nationella minoritetsspråken ska bli levande igen omfattar bland annat skola och annan utbildning, medier och kultur. Även biblioteken har en viktig funktion. Folkbiblioteken har i uppdrag att ge de nationella minoriteterna särskild uppmärksamhet, enligt bibliotekslagen. Men enligt Kungliga biblioteket, som följer upp att lagen följs, finns stora brister i det arbetet.

Samtidigt som det är viktigt att KB fortsätter att följa utvecklingen föreslås särskilda resursbibliotek för de nationella minoriteterna. Dessa ska stötta folkbibliotek runt om i landet med litteratur och information. De ska underlätta för kommuner att tillhandahålla litteratur och andra medier på minoritetsspråken och finnas som ett stöd i det läsfrämjande arbetet. De ska också finnas som ett stöd för bibliotekens arbete med att synliggöra de nationella minoriteterna för allmänheten.

Resursbiblioteken skulle också kunna stödja forskning genom att ställa sina samlingar till förfogande samt fungera som kunskapsresurs både för nationella minoriteter och för bibliotekarier runt om i landet.

Läs resten av artikeln HÄR

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Ansök om att bli romsk läsambassad

Kulturrådet har nu öppnat för ansökningar från folkbiblioteken om att bli romska läsambassader. Syftet med satsningen är att stödja biblioteken i deras utveckling kring minoriteten romer och nationella minoriteter. 

Läs mer om ansökan på Kulturrådets webbplats