Förintelseöverlevaren Hédi Fried har gått ur tiden

Hédi Fried på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm med anledning av att det är 70 år sedan Fredsdagen i Europa. Seminariet har temat "Vägen till Förintelsen". Frankie Fouganthin - Wikimedia Commons

En förebild och ikon har lämnat oss. Författaren och psykologen Hédi Fried är död, hennes familj har bekräftar det för DN. Hon har skrivit flera böcker om sina upplevelser om Förintelsen och var engagerad i att sprida kunskap om rasism, bland annat genom att föreläsa i skolor. Hédi Fried blev 98 år gammal. 

Om Frågor jag fått om Förintelsen

Var man hungrig hela tiden? Drömde ni på nätterna? Kan det hända igen? Boken Frågor jag fått om Förintelsen samlar frågor som Hédi Fried fått under sina år av föreläsningar i skolor, även boken Historien om Bodri finns tillgänglig för skolorna. Läs mer om boken här

Skolan är den viktigaste platsen i kampen för demokratin. Jag hoppas att mina böcker kan hjälpa eleverna att ta till sig historien och väcka frågor om vår samtid, menade Hédi Fried.

I en filmad hälsning vänder sig Hédi Fried till alla de elever som arbetar med boken.

Hédi Fried föddes 1924 i Sighet i dåvarande Ungern (nu Rumänien). 1944 när de ungerska judarna deporteras fördes hon, hennes syster och hennes familj bort på ett av de första tågen. Hédi, som var 19år när hon hamnade i Auschwitz-Birkenau. Föräldrarna mördades några dagar efter transporten. 

Systrarna fördes senare till ett arbetsläger i Hamburg där de tvingades arbeta under mycket hårda förhållanden, de fick skyffla snö i tunna kläder som tidigare ägts av judiska kvinnor som dödats i gaskammaren. Tio månader senare befriades systrarna av engelska soldater. 1945 kom Hédi Fried och Livia Fränkel till Sverige.  

I Sverige gifte sig Hédi Fried, fick tre barn och utbildade sig till psykolog. Hon har ägnat en stor del av sitt liv åt att upplysa och prata om Förintelsen, genom sina böcker och föreläsningar i skolor. Sommaren 2018 var hon med och demonstrerade mot nazistiska NMR i Stockholm.

Vila i frid

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS