Nyheter| Rita Prigmore besöker Stadsbiblioteket i Göteborg och pratar om egna erfarenheter från Romani Resistance Day den 16 maj

Faksimil Twitter

På torsdag den 16 maj uppmärksammas det romska upprorets dag. I ett pressmeddelande får vi veta att Rita Prigmore, rom som överlevde ett koncentrationsläger i Nazityskland, kommer till Stadsbiblioteket i Göteborg och delar med sig av sin berättelse. ”Ni är inte ansvariga för det som en gång hände, men ni har ett ansvar att se till att det inte händer igen,” säger hon inför besöket.

Nazisterna hade planerat att den 16 maj 1944 utrota alla kvarvarande romer i gaskamrarna i Auschwitz II–Birkenau. Men de mötte kraftigt motstånd. De cirka 6 500 romer som fanns i det så kallade ”zigenarlägret” hade blivit varnade för nazisternas förintelseplaner. De barrikaderade sig och stod emot de tyska SS-soldaterna som till slut gav upp på grund av rädslan att upproret skulle bre ut sig till hela förintelselägret. Händelsen firas årligen den 16 maj som det romska upprorets dag.

Vi vet i dag inte så mycket om Förintelsens romska offer. Det finns bara ett fåtal böcker tillgängliga och mycket lite historisk forskning.

Romerna tvingades till slavarbete, utsattes för medicinska experiment och torterades. Doktor Josef Mengele som kallades för »dödsängeln«, valde romska personer, de flesta av dem barn och många av dem tvillingar, till sina märkliga experiment som ofta ledde till döden.

Rita Prigmore och hennes tvillingsyster Rolanda föddes den 3 mars 1943 i Würzburg, Tyskland, och togs direkt från sina föräldrar. Romer tvingades till sterilisering och anledningen till att Rita och Rolanda fick leva var att tvillingar var önskvärda för experiment. Rita överlevde, det gjorde inte hennes syster.

Nu på torsdag klockan 18 kommer Rita till Stadsbiblioteket för att dela med sig av sin berättelse.

– Jag får ofta höra, även från politiker, att ”vi vill inte höra mer om dessa gamla historier från nazitiden, vi har hört tillräckligt! Ni måste sluta med det,” säger Rita Prigmore och fortsätter:

– Detta sårar mig något oerhört. Jag är övertygad om att det är väldigt viktig att tala om mitt folks historia, om Sinti och Roma, som har lidit så ofantlig av nazismen under Tredje riket och som fortfarande i dag utsätts för diskriminering, rasism och exkludering. Jag vill säga till er: ”Ni är inte ansvariga för det som en gång hände, men ni har ett ansvar att se till att det inte händer igen.”

Föredraget hålls på engelskaI samarbete med Romano Center i Väst.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu