Nyheter| Rolf Gohs skaparen av ”Fantomen och ”Mystiska 2:an” är död

Wikipedia

Serieskaparen och illustratören Rolf Gohs har gått ur tiden, han blev 86 år gammal. Rolf Gohs skapade serien ”Mystiska 2:an där en av grabbarna är resande/rom.

Rolf Gohs föddes i Estland men tillbringade sin barndom, under krigsåren i skuggan av nazismen, i Lodz, Polen. Rolf Gohs och hans familj kom till Sverige som flyktingar hösten 1946, då var Rolf Gohs 12 år gammal. Som 17- åring, anställd han på serieförlaget Press & Publicity där han arbetade med tidningar som ”Seriemagasinet”, ”Stålmannen” och ”Cowboy”.

Rolf Gohs jobbade som fotograf och filmare, men förblev serierna trogna under hela sitt arbetsliv. Förutom sina välkända omslagsillustrationer till ”Fantomen” under åren 1957–2012 går listan att göras lång på alla de serier och bilder som Rolf Gohs var papp till. Han är dock mest förknippad med sin egen serie ”Mystiska 2:an” som publicerats mellan 1970–1985.

Vår korrekturläsare Johanna Olsson har läst serien ”Mystiska 2:an” och säger att:

Jag läste dem som ganska liten. Jag tror det var min morbror som hade dem. De var spännande och fångade mig och min fantasi. Minns dem mest för teckningarna och att barnen var så modiga. Mitt favoritalbum hade någon slags miljötema, de snubblade över dumpat gift och den ene killen blev förgiftad. Jag kommer ihåg att han bad om mjölk när de hittade honom och att kompisen och den snälle vuxna som var med då listade ut att han var förgiftad. De var högljudda och brötiga och snälla på ett sätt som jag tyckte om att läsa om. Jag kunde lätt föreställa mig dem, och tänka mig att de skulle kunna finnas på riktigt.

De var så fint ritade också, jag var lite småkär i den ene killen, avslutar Johanna sin tillbakablick av serien ”Mystiska 2:an”.

”Mystiska 2an” handlar om två ungdomar i Stockholm. Miljöerna i serien är ibland lite smutsiga men skulle egentligen kunna handla om vilken storstad som helst. Serien är ett realistiskt och gediget berättande om storstaden där man får följa de två pojkarna Sacho och Stefan. Rolf Gohs gav serien sin prägling när han i beskrivning av Sacho placerade honom som äldsta sonen i en resande/romsk familj. Det i sig gjorde serien unik då inga andra serieskapare valt att ge sina seriekaraktärer resande/romskt ursprung.

Berättandet om pojkarna Sachos och Stefans äventyr i ”Mystiska 2:an” är varma, spännande, och fängslande. Berättelsen står dessutom stadigt med båda fötterna i det svenska samhället. Rolf Gohs skapade med sin serie dramatik, mänsklighet med sociala dimensioner. Han hade i och med valet att låta Sachos etniska ursprung lysa igenom ett underliggande budskap om människors lika värde. Rolf Gohs beskrev människor på ett helt unikt sätt som absolut inte var tidstypiskt, vilket också gjorde att han ibland väckte debatt.

Flera generationer svenskar serieläsare har beundrat och fascinerats av Rolf Gohs serier och omslagsbilder. Personligen tackar jag honom för ”Mystiska 2:an”.

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu
Blogg: Essentiellt