Nyheter| Svenske Otto Wallin besegrades av Tyson Fury, ”Gypsy king” i natt

UTRIKES| I natt mötte svensken Otto Wallin den brittiska tungviktsstjärnan Tyson Fury. Wallin stod pall för Furys tunga slag i tolv ronder. Det var en jämn kamp som Wallin förlorade på poäng. Tre eniga domare gav segern till Fury med poängen 116–112, 117–111 och 118–110.

Wallin hyllades av Tyson Fury som kallade honom ”en stor viking” och en ”tuff svensk”. Fury visade även Wallins pappa respekt då pappan gått bort i somras.

Matchen handlade inte om ett mästarbälte. Den inleddes avvaktande men i sjätte ronden fick Wallin in flera bra träffar och slog upp ett jack i Furys högra ögonbryn. Det blödande ögonbrynet gjorde att det blev en blodig tillställning där båda var nedkletade med blod när gonggongen ljöd.

Wallin åkte på en del ordentliga smällar i tionde ronden men stod pall och genomförde matchen utan att ta en enda räkning mot denna bjässe.

I sista ronden var Wallin trött och tog ut det sista, han fick in ett par fina träffar på Fury. Men Otto Wallin hade mött sin överman.

Otto Wallin visar ett enormt mod i tolfte ronden, sade Viaplays kommentator.

För den 28-årige Otto Wallin från Sundsvall, med ett facit på 20 raka segrar som professionell tungviktsboxare, var nog söndagens fajt mot Tyson Fury förmodligen hans hittills största ögonblick i ringen.

”Jag försökte ta livet av mig”

Det har funnits många upp och nedgångar i Tyson Furys, ”Gipsy King”, liv. Han har bland annat brottas med psykisk ohälsa. Det var också därför han försvann från arenorna och blev av med sina titlar.

Under en intervju i tv berättar Tyson Fury om sin psykiska ohälsa.

Jag har brottats med depression och ångest i hela mitt liv. Jag var nere på botten och försökte ta livet av mig. Det var en riktigt tung period, men jag kom tillbaka av en anledning. För att sprida ordet om mental ohälsa och visa att det finns ett ljus i slutet av tunneln. Det går att bli bra igen, säger Fury.

Han riktar sig också speciellt till personer i Skandinavien.

Jag vet att det finns många där som lider av mental ohälsa och till dem vill jag bara säga att det finns hjälp att få.

Alla ni som känner igen er i det jag säger ska veta att det inte måste vara mörka och ensamma dagar. Ju tidigare du söker hjälp, ju snabbare kan du återgå till ditt vanliga jag. Och det är ett budskap jag vill sprida en miljon och åter en miljon gånger.

Internationellt är Tyson Fury känd under smeknamnet ”Gypsy king”. Trots det har han ingen släktskap till romanitalande folkslag. Fury tillhör de som brukar kallas för irländska travellers. I Sverige har de blivit kända i medierna som irländska asfaltläggare. De irländska resande lever egentligen bara ett sätt som påminner om brittiska resande som talar romani. I övrigt finns inga etniska släktskap. Rent etniskt härstammar irländska travellers från Irland medans romanitalande folkgrupper härstammar från dagens Pakistan och Indien.

HÄR kan du läsa ytterligare en artikel om Tyson

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu