Nyheter| Tysklands president ber Polen om ursäkt för förintelsen

Foto: Tysklands president Frank-Walter Steinmeier bad om förlåtelse under en minnesceremoni i Polen. Arkivbild. Foto: Czarek Sokolowski

UTRIKES| Det har gått 80 år sedan andra världskrigets första bomber föll över den polska staden Wielun. Under en minnesceremoni i dag bad Tysklands president om förlåtelse för ett av historiens blodigaste krig.

Vi kommer aldrig att glömma. Vi vill minnas och kommer att minnas, säger Steinmeier i Norran

Han gjorde även tydlig markering mot Alexander Gauland, ledare för främlingsfientliga Alternativ för Tyskland, som uttryckt att nazisternas förbrytelser endast är ”en fågelskit i över 1 000 år av framgångsrik tysk historia”.

Det är tyskarna som begick ett brott mot mänskligheten i Polen. Den som hävdar att nationalsocialisternas regerande över terrorn är en marginell händelse i tysk historia bedömer det för sig själv, sade Steinmeier i Norran

Under dagen höll också Frank Walter Steinmeier tal under dagen och det gjorde även USA:s vicepresident Mike Pence som var på plats.

Närmare sex miljoner polacker miste sina liv i kriget, där sammanlagt fler än 50 miljoner människor dödades.

FAKTA

Förintelsen

Förintelsen är en benämning på nazisternas folkmord på judar under andra världskriget 1939–1945. Förutom judar föll romer, homosexuella och andra grupper som av nazisterna klassades som ”undermänniskor” offer för folkmordet. Största delen av offren krävdes under åren 1941–1945, sedan Tyskland inlett offensiven mot Sovjetunionen, med perioden februari 1942 till april 1943 som kulmen.

Omkring sex miljoner judar dödades enligt FN:s officiella siffra, närmare hälften i de stora lägren och gettona. Utöver judarna dödades uppskattningsvis 4–5 miljoner romer, politiska fångar, krigsfångar och andra.

Den 27 januari uppmärksammas officiellt i almanackan som Förintelsens minnesdag för att hedra förintelsens offer. Det var den dagen 1945 som sovjetiska trupper befriade förintelselägret Auschwitz–Birkenau i Polen.Källa: NE

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu