Nytolkning av Carmen lyfter romers berättelser – Nu på turné över hela Sverige

Fotograf: Leif Eriksson. Salamanca Taikon Gonzalez, skådespelare.

Den klassiska operan Carmen får ett nutida perspektiv när Salamanca Taikon Gonzalez väver ihop sin egen och andra romers berättelser om att vara rom i Sverige i Carmen med förhinder. Carmen gestaltas genom musik, dans och skådespeleri när Bizets musik blandas med romers livsöden.

Söndagen den 26 februari kommer föreställningen till Umeå. Kolla in här om det finns biljetter kvar.

– Vi vill berätta Carmens egen historia utifrån hennes perspektiv som kvinna och rom. Det har alltid varit icke romska män som berättat hennes historia och bilden som målas upp i operan Carmen, av henne som tjuvaktig, lömsk, förförisk och lösaktig har påverkat romer i Europa och synen på den romska kvinnan. I Carmen med förhinder får hon sjunga på sitt eget språk och ge sin version, säger skådespelaren Salamanca Taikon Gonzales. 
 
Carmen med förhinder är en publik och kritikerrosad föreställning med sex medverkande musiker, dansare och skådespelare som gestaltar en ny version av Carmen. Operan från 1800-talet blandas med flamenco, jazz, romsk folkmusik, hiphop och nyskriven kollektivt komponerad musik. I centrum är berättelsen om Carmen som får komma till tals med en starkare röst och som nu också kommer att höras över hela Sverige. 
 
– Jag hoppas att publiken tar med sig en större förståelse för den svenska nationella minoriteten romer eftersom vår historia och kultur tyvärr inte kommer fram på skolor och arbetsplatser som det ser ut idag. Vår existens och kultur är också en del av svensk kultur. Men jag känner även att det är underbart att vi turnerar över hela Sverige. Att vi 2023 kan claima ett romskt levnadssätt av resande och att vara ute på vägen med glädje och denna berättelse, säger Salamanca Taikon Gonzales 
 
Carmen med förhinder är regisserad av Anna Ulén och dramatiserad av NinnaTersman. Det är en produktion av Riksteatern i samarbete med ARTHEM – Romska teatern. 
 
Carmen med förhinder spelar över hela Sverige från Haparanda till Lund under våren 2023. 

Medverkande 
Salamanca Taikon Gonzalez   
Robert Svärd   
Johan Bengtsson   
Sima Eriksson   
LeloNika Jr   
Ebba Westerberg   
 
Karaktärer Projektion:   
AlecioAraci   
Lindy Larsson   
Niklas Rydén   
Shirin Kaj aka S.K.T   

Konstnärligt team
 
Idé: ARTHEM- romska teatern   
Dramatiker: NinnaTersman   
Regi: Anna Ulén   
Kostymör: FiannaRobijn & Olivia Schubert
Scenograf: FiannaRobijn
Ljusdesign: Anna Wemmert   
Komposition/ musikarr: ARTHEM/ S.K.T/ Bizet Toreadorens klagosång: Anders Ortman Filmare/Projektioner: Leif Eriksson  

Producent 
Riksteatern i samarbete med ARTHEM- romska teatern 
För att läsa mer om föreställningen besök Riksteaterns webbsida. 

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS