Över 10 000 deltagare i det största Pridetåget i Ungerns historia

pixabay

I helgen arrangerades det största Pridetåget i Ungerns historia, som ett svar på den lag som den ungerska regeringen utfärdat. Lagen gör det i princip förbjudet att tala om homosexualitet eller transpersoner i offentligheten.

Lagen förbjuder ”främjandet av homosexualitet till minderåriga” och innebär att skolor inte kan prata om eller använda undervisningsmaterial där homosexuella och transpersoner skildras. Den innebär att reklam, tv-program och filmer med homosexuella och transpersoner inte får synas i det offentliga rummet eller visas på tv förrän efter klockan 22. Efter kritik och press från EU har Ungerns premiärminister Viktor Orbán backat och utlovar en folkomröstning om ”barnskyddsfrågor” – något som även det väcker starka reaktioner.

Lördagens Prideparad i Ungerns huvudstad Budapest samlade trots detta, eller på grund av, ett rekordstort antal deltagare. Över 10 000 deltagare gick med i Prideparad genom Budapest gator över Donau via Szabadsag, Frihetsbron. Deltagarna deklamerade ilsket vad de ansåg om de nya lagar som landets styrande politiker genomdrivit, som riktar sig mot transpersoner och homo-bisexuella.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS