Nyheter| Nu rensar Ungern ut författare

Chain Bridge Budapest pixabay

Ungern har ändrat sin nationella litteraturlista. Den judiske författaren Imre Kertész är en av de som tas bort och ersätts med antisemitiska och nationalistiska författare som har en idealiserad bild av nationen före första världskriget.

Kertész riktade ljuset mot Europas mörker i sina romaner och dagböcker där han vittnade om totalitarismens och Förintelsens nattsvarta paradox. Som ungrare hade han upplevt både nazismen och kommunismen på nära håll och förfärades även över dagens växande nationalism. 2002 fick Imre Kertész Nobelpriset. Hans bildningsroman ”Mannen utan öde”, handlar om den 14-årig pojkes erfarenheter i Auschwitz och var tidigare obligatorisk läsning för skoleleverna i Ungern.

För några veckor sedan kom beskedet att den obligatoriska litteraturlistan för skolbarn i Ungern hade ändrats. Ungerska akademiker, författare och journalister har efter det riktat kritik mot den nya listan och anser att den är godtycklig och bristfällig när det kommer till litterär kvalitet.

Den ungerska regeringen säger att det inte är en antisemitisk kampanj. De säger att det är ett vanligt sätt att ordna litteraturkanon och litteraturlistor. Det här är ett led i en växande och ibland hotfull ungersk kulturpolitik, säger Svante Weyler, ordförande på Svenska kommittén mot antisemitism och Imre Kertész svenska förläggare till svt.se

Vid kungörelsen av den nya listan för obligatorisk läsning i de ungerska skolorna var ”Mannen utan öde” bortplockad, tillsammans med många andra av den ungerska litteraturens främsta författare, så som Sándor Márai Péter Esterházy, Péter Nádas och László Krasznahorkai.

Ungerska skolelever ska nu istället läsa författare så som Albert Wass och József Nyírő. Två nazistsympatisörer som gav sitt stöd till pilkorsrörelsen och dess massmord på judar i Ungern. Den ungerska regeringen fokuserar på hur författarna idealiserar det gamla Ungern. Wass och Nyírö dömdes till döden efter kriget, i sin frånvaro.

Pilkorsarna var den högerextrema rörelse som var ansvariga för det massmord som skedde på judar vid Donaus strand mitt i Budapest under vintern 1944–45. Ett öde som kunde varit Kertész om han inte blivit deporterad till Auschwitz.

Skälet enligt regeringen är att de här författarna berättar om något som var förbjudet att berätta om under kommunisttiden. Det vill säga det land som fanns före första världskriget, Storungern, säger Svante Weyler, till svt.se

Svante Weyler menar att kulturen blir något som används i politiska syften och att två av de nya författarna kan ses som nazister.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Imre Kertész begravdes i april 2016.