Över 300 rekommendationer till Sverige i FN-granskning – rasism och samers rättigheter i fokus

DIKKO kollage

Tidigare i veckan granskades Sverige i FN:s råd för mänskliga rättigheter inom ramen för den återkommande process där medlemsstater granskar varandras efterlevnad av mänskliga rättigheter. Sverige tog emot omkring 320 rekommendationer från 101 länder. 

Källa: TT
DIKKO finns på FacebookLinkedInTikTok och Instagram

Flera medlemsstater uttryckte att Sverige behöver göra mer för att säkerställa de mänskliga rättigheterna. Bland rösterna hördes oro över fortsatt rasism, diskriminering och otillräcklig tillgång till rättigheter för urfolket samer och andra nationella minoriteter. De områden inom vilka Sverige fick flest rekommendationer var: 

  • förekomsten av rasism, hatbrott och diskriminering 
  • våld mot kvinnor och våld i nära relation 
  • migranters och flyktingars rättigheter 
  • barns rättigheter 
  • urfolket samers rättigheter 
  • nationella minoriteters rättigheter 
  • människohandel 
  • ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter 
  • religionsfrihet 

– 320 rekommendationer från 101 länder visar att mycket återstår att göra, inte minst när det gäller rasism, urfolks rättigheter och våld i nära relationer. Vi uppmanar regeringen att föra en inkluderande dialog med civilsamhället och andra berörda aktörer om prioriteringarna framåt vad gäller genomförandet av rekommendationerna, säger Fredrik Malmberg, direktör vid Institutet för mänskliga rättigheter. 

Flera stater välkomnade framsteg som gjorts sedan den föregående granskningen 2020, som till exempel att Institutet för mänskliga rättigheter har etablerats och att en ny nationell handlingsplan mot rasism tagits fram. 

Fokus på urfolket samers rättigheter
Flera länder efterlyste att Sverige ska säkerställa goda förutsättningar för Sanningskommissionen för det samiska folket, inklusive tillräckliga resurser och uppföljning av de rekommendationer som väntas. Sverige uppmanades också att ratificera ILO:s konvention nr 169 om urfolks rättigheter och förbättra möjligheterna till konsultation för samer i frågor som rör mark och naturresurser.  

Precis som Institutet för mänskliga rättigheter lyfte flera stater även behovet av att implementera rekommendationerna från Sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset, vars slutbetänkande publicerades 2022.  

Många lyfte också behovet av att säkra ekonomiska och sociala rättigheter för migranter och asylsökande, samt stärka arbetet mot trafficking och våld i nära relationer.  

Sverige tar ställning i höst
Sverige har nu till hösten på sig att ta ställning till vilka av de nya rekommendationer man avser att genomföra. Därefter följer det viktiga arbetet med implementeringen av rekommendationerna. I det arbetet blir en öppen och transparent uppföljning i nära samarbete med civilsamhället och andra aktörer viktig. 

För mer information och intervjuförfrågningar, kontakta:
Maria Ploberg, pressansvarig kommunikatör, 046-287 39 25, maria.ploberg@mrinstitutet.se 

Bakgrund: UPR
Universal Periodic Review (UPR) är en återkommande FN-process där medlemsstater granskar varandras efterlevnad av mänskliga rättigheter inom en fyra- till femårscykel. Granskningen sker inom FN:s råd för mänskliga rättigheter och bygger på information från regeringar, FN-organ, civilsamhället, nationella människorättsinstitutioner och andra aktörer. 

Sverige genomgår under 2025 sin fjärde UPR-granskning. Inför granskningen har Institutet för mänskliga rättigheter, tillsammans med civilsamhällsorganisationer, lämnat kompletterande information och rekommendationer till FN. Vår UPR-rapport går att läsa i sin helhet på vår webbplats: https://mrinstitutet.se/rapporter/rapport-infor-upr-granskning-av-sverige/

Institutet har inför granskningen särskilt lyft behovet av: 

  • en ny strategi och handlingsplan för mänskliga rättigheter, 
  • stärkta rättigheter för urfolket samerna, 
  • genomförande av Sannings- och försoningskommissionens rekommendationer för tornedalingar, kväner och lantalaiset, samt 
  • skydd mot hatbrott på grund av funktionsnedsättning. 

Efter granskningen förväntas Sverige återkomma till FN:s råd för mänskliga rättigheter med besked om vilka rekommendationer som accepteras och hur de ska genomföras. 

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS