Överlevande och medlöpare, en programkväll om Örebro och Förintelsen

Fot Agnes Thor

I november satsar museet extra på familjeaktiviteter på Örebro slott under höstlovet och julpyssel i skaparverkstaden lagom till advent. Vi ordnar också aktiviteter i Karlskoga i samband med Arkivens dag på Arbetarmuseet Gråbo och en invigning av vandringsutställningen Finland finns inom mig i Nickkällans lokaler.

Museet på slottet
I våra utställningar på Örebro slott är det mysrysligt under höstlovet från den 29 oktober till och med den 6 november. Barn i sällskap av vuxen kan lösa en kuslig rebus, måla dödskallar och lära sig mer om spöken och väsen ur den svenska folktron. Se öppettider här.

Sista helgen i november är det första advent och den 26 november smygstartar vi julen med julpyssel för barn i vår skaparverkstad. Närketomten kommer att dyka upp och finnas till försäljning i slottsbutiken. Vi har också i dagarna lanserat en ny digital vandring i museets app med ljudguide till utvalda godbitar ur våra utställningar. Ladda ner appen där appar finns!

Karlskoga – motorsport och finskt kulturarv
Den 12 november uppmärksammas Arkivens dag i hela landet. Det nationella temat är Myter och mysterier och länsmuseets tema kring motorsport med Gelleråsen i fokus kanske inte är så mytiskt. Men det finns säkert en hel del berättelser från motorsportens Karlskoga som förtjänar att föras vidare! På Gråbo finns under dagen museets fotograf Per Torgén som har letat fram bilder på Gelleråsen i samlingarna. Med sig har han kollegan Michael Olsson som är en riktig motorsportnörd och med ett förflutet på Ronny Pettersson-museet. Kom till Gråbo och titta på bilder tillsammans med Per och Michael! Hela huset är öppet och det går bra att gå runt och titta på arbetarlägenheterna och träffa vår pedagog Lisa som visar runt. Läs mer här.

Den 26 november kl. 11.00 är det invigning av utställningen Finland finns inom mig i Nickkällans lokaler, på Kungsvägen 47 i Karlskoga. Utställningen är en vandringsutställning som producerats av museet och har skapats av fotografen Agnes Thor i samverkan med journalisten Lisbeth Axelsson. Den består av fotografier och intervjuer med sverigefinnar och handlar om hur man kan bära med sig och bevara ett kulturarv efter att ha flytt eller tvingats flytta till ett annat land. Utställningen visas till och med den 18 december.

Tusentals ting – föremålsserien rullar på
Vi fortsätter med vår serie Tusentals ting där experter tillsammans med museets personal plockar fram och samtalar om föremål i samlingarna. Häromdagen var det Sören Klingnéus som träffade slöjdkonsulent Lars Petersson kring museets samling av bytrummor. Den 2 november är det tema metallsökningsfynd med arkeolog Martin Rundkvist och Andreas Jansson från Länsstyrelsen. Deras föredrag kommer att filmas och finnas tillgängligt på museets hemsida efteråt. Senare i november, den 16e, är temat vävlegendaren Malin Selander med slöjdkonsulent Lina Jatko och Elisabeth Isaksson, lärare i vävning och bindningslära. Denna kväll är redan fulltecknad.

Vilka föremål från museets samlingar är du intresserad av att se på en programkväll? Skicka gärna dina förslag till oss!

Skydd av kulturarv vid krig
Museichef Birgitta Johansen är ordförande i en organisation som heter Kulturarv utan gränser. Den 2 november arrangeras tillsammans med Sveriges hembygdsförbund ett digitalt seminarium om skydd för kulturarv i händelse av krig. Seminariet vänder sig brett till museer, arkiv, hembygdsföreningar, församlingar och andra ägare och förvaltare av kulturegendom. Man vill med seminariet också bidra till engagemang och solidaritet med Ukraina. Anmäl dig till seminariet via denna länk.

Överlevande och medlöpare, en programkväll om Örebro och Förintelsen
Omkring 250 kvinnliga förintelseöverlevande kom vid andra världskrigets slut till Örebro och det beredskapssjukhus som upprättats på Engelbrektskolan i staden. Örebro blev på så sätt direkt berört av Förintelsen. Beredskapssjukhusets läkare Olle Ottander var en av de första i Sverige att vittna om de överlevandes situation och beskriva hur mottagandet gick till. Under andra världskriget fanns också såväl svenska medlöpare som tyska nazister i Örebro. En inte så känd del av Sveriges historia. I samarbete med Judiska museet och Forum för levande historia anordnas, den 7 december, en programkväll på slottet som handlar om lokalhistoriska perspektiv på Förintelsen.

Medverkande:
– Mikael Enoksson, SO-lärare på Lillåns skola som tillsammans med elever arbetat med lokalhistorisk forskning kring beredskapssjukhuset och de människor som vårdades där.
– Johan Perwe, författare och forskare med särskilt intresse för lokalhistoriska perspektiv på Förintelsen, aktuell med boken Bländad av brunt – nazismen och motståndet i Linköping 1933-1945
– Andreas Schein, arkivarie vid Judiska museet i Stockholm kommer att berätta om beredskaps sjukhusets läkare Olle Ottander med utgångspunkt i dokument i judiska museets samling.
– Örebro läns museums museichef Birgitta Johansen inleder kvällen.
– Moderator är radioproducenten och journalisten, Thomas Lunderquist.

Evenemanget kommer att livesändas på Facebook. Anmälan för deltagande på plats öppnar under november månad.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS