Pandemin röker ut snåljåpar och avslöjar de som inte vill dela med sig

pixabay

Det brakade lös i teven när glaciären i Himalaya kollapsade, den sköljde in i våra tevesoffor och dränkte den by som låg i dess väg. Människor blev hemlösa och flera omkom.

Det handlar kanske inte om någon direkt historisk vändpunkt i den klimathistoria som nu växer fram överallt omkring oss med Greta som förtrupp. Det handlar mer om hur den plötsliga nyheten nådde oss och hur den berörde mig. För det grep mig när jag såg hur den mäktiga glaciären dånande sköljde fram, omedelbar, plötslig, som en fullkomligt oundviklig realitet. Det var vattenmassor och mänskliga rop av förtvivlan och inte en statistiskt kall siffra, inte en prognos om vatten och densitet utan människor av kött och blod.

Glaciären skulle kunna vara en väckarklocka om hur det vi konsumerar, förtär eller kastar bort påverkar vår miljö. För allt det vi gör påverkar inte bara miljön i Sverige utan även i andra länder. När vi värmer hus och hem krävs det energi precis som krävs energi när våra hus lyser som julgranar i vinterns mörker eller när vi transporterar människor och varor. Det är inte lätt att ställa om trots att vi vet att vår livsstil gör avtryck på miljön och att det är inte alltid positivt.

Allt detta visar sig i den märkliga tid som vi lever i nu, med kylan som har greppat hela vårt land och den pandemi som knackar på alla dörrar här, runt om i Europa och i världen. Vi har väntat i över ett år på att botemedlet ska komma så vi kan börja leva igen. Nu har vaccinet kommit och nu väntar vi igen, den här gången väntar vi snällt på vår tur i vaccinationskön och dess turordning.

Då visar sig den inte allt för snygga sidan av den mänskliga naturen bland kommunala chefer och kommunpolitiker som förser sig med immunitet före de som står på tur. Det skapar en annan slags kyla än den vi har utanför dörren. De har också delat med sig till släkt och vänner utan hänsyn till att människor med dåligt immunförsvar dör.

Att vaccinet skulle skapa en viss brottslighet i samband med det släpptes förstod nog de flesta, men att det skulle vara kommunala chefer och kommunpolitiker som skulle vara de som satte tonen var lite otippat. De borde egentligen föregå med gott exempel kan man tycka.

Om man sen jämför stölderna av vaccinen med att bambatanterna tar med sig maten som ändå ska slängas hem och får sparken så känns det som att vi är lite snett ute. Stöld som stöld kan man tycka. En del chefer stjäl vaccin och andra sätter upp dolda kameror för att övervaka de som är anställda i skolans kök. De som får sluta är inte cheferna som stjäl eller sätter upp kameror utan det är tanterna som ger våra barn mat i skolan.

Får man ens göra så, är det lagligt med dolda kameror?

Det som går att konstatera är att stjäla vaccin går bra men inte ta hand om mat som ska slängas, då får du sparken!  Annars är ju återbruk populärt och vi ska numer skapa ett cirkulärt livsmedelsystem för att inte slänga maten utan ta vara på alla mat för att rädda miljön. Fast det kanske inte gäller alla det heller.

Min pappa sa alltid att det finns två olika lagar i Sverige: Svea rikes och Svea fattiges, och så verkar det vara fortfarande.

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu
Blogg: Essentiellt


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS