
För någon vecka sedan var det en interpellation i riksdagen. De brukar aldrig bli nyhetsstoff i medier. Kanske om de handlar om något som bedöms viktigt för majoritetsbefolkningen. Vem vet. Nu handlade det om regeringens budget och hur det skulle påverka minoritetspolitiken. Så jag fick reda om interpellationen när jag ströläste på SVT uutiset.
Interpellationen besvarades av kulturminister Parisa Liljestrand (M) som menar att regeringen anser att de nationella minoritetsspråken behöver synliggöras och stödjas aktivt fortsättningsvis: ”Det är angeläget att den verksamhet som Institutet för språk och folkminnen har byggt upp gällande språkcentrum kan fortsätta och att Sametingets språkcentrum också får en fortsatt förstärkning.” Och kulturministern nämner att regeringen tilldelat denna språkverksamhet med 28 miljoner i regleringsbrevet för 2025 och en tillfällig förstärkning om 8 1/2 miljoner kronor som man aviserat i budgetpropositionen.
Kulturministern förklarar den nya budgeten med att regeringen behövt ”göra prioriteringar” då vi befinner oss i en lågkonjunktur, att språkcentrumens verksamhet måste anpassas efter den aktuella anslagsnivån och att regeringen bedömt att finansieringen ska ge goda förutsättningar för dem att genomföra sina uppdrag.
Bland de som deltog i interpellationen återfanns riksdagsledamot Mija Räihä (S) som tidigare frågat kulturministern om finanseringen av språkcentrum. Hon tar också upp vad som hände under 2024 med den etablerade verksamheten på språkcentrum för finska, meänkieli, jiddisch och romani chib:
”Anslaget till språkcentrumen drogs ned från sammanlagt 38 miljoner förra året till 8,5 miljoner. All personal varslades i juni på grund av arbetsbrist, och i december började man verkställa uppsägningarna på språkcentrumen. Chefen för språkcentrumen för finska, meänkieli, jiddisch och romani chib har redan gått vidare till nya utmaningar. Det är inte så konstigt; är verksamheten så svajig går man.”
Och när det gäller regleringsbrevet för årets budget, som kulturministern hänvisat till, har ledamoten en hel del att säga:
”Omfördelningen innebär att kulturministern tar med ena handen och ger med den andra. De som nu drabbas är länsstyrelserna, som måste ge av sina medel för att språkcentrumen ska fungera åtminstone drägligt. Detta innebär i sin tur att stödet till förvaltningskommunerna minskar. Och, fru talman, den operativa minoritetspolitiken bedrivs just i kommuner och regioner.”
Denna omfördelning skulle ju bli något bra, men det kan snarare få motsatt effekt. Ledamot Räihä nämner att kommunerna kommer få det svårare med att bedriva minoritetspolitik.
Vad svarar kulturministern på detta? Hon svarar att hon kommer att prioritera minoritetspolitiken. Men inte som Socialdemokraterna, miljöpartiet eller förra regeringen gjort: ”jag tror nämligen inte att allt bara blir bättre av att man erbjuder mer pengar. Jag tror att det också måste komma till andra insatser.” Här skulle vi kunna sätta punkt och utropa att det är bekräftelse på vad vi redan visste. Men det finnas annat intressant att läsa i interpellationsdebatten.
Kulturministern menar återigen att man måste göra prioriteringar utifrån det budgetutrymme som finns och att det är det som man har gjort. Åter med hänvisning till lågkonjunktur. Men även med hänvisning till att man behövt vänta på beslut om budget innan man arbetar med fördelningar och omfördelningar i regleringsbreven. Kulturministern menar att de tidigare anslagen på 90 miljoner berodde på att starta verksamheten på språkcentrum. Vilket man kan säga slängdes i sjön när man tog så lång tid att komma med besked under 2024. Vidare menar kulturministern, återigen att språkcentrums kvalitét kommer att kunna bibehållas inom ramen för den här budgeten.
Ledamot Räihä (S) understryker i sitt sista inlägg i interpellationen att hon främst beklagar sig över att pengar tas från länsstyrelsernas arbete i förvaltningskommunerna och påverkar arbetet med förskola, äldreomsorg och kommunal information på minoritetsspråk för att ges till språkcentrum. Ledamoten menar att man då får problem på annat håll istället och att kulturministern inte gett svar på frågan om vilka långtgående konsekvenser detta får för minoritetspolitiken.
Kulturministern svarar i sitt sista inlägg att beslutet att omfördela statsbidraget till förvaltningsområden till språkcentrum kan ifrågasättas. Nu menar ministern plötsligt att det handlar om att delar av statsbidraget inte använts av förvaltningsområden:
”Det finns lite olika anledningar till detta som det också finns diskussioner om, men av olika skäl har det funnits pengar i det statsbidrag som årligen har gått ut till förvaltningskommunerna, som de inte har gjort av med och som därför har återgått till statskassan vid årets slut.
Så har det sett ut återkommande under flera år. Av det skälet tycker vi att det är bättre att dessa pengar får göra nytta någonstans där vi vet att de behövs snarare än att vi hela tiden ska betala ut dem i form av ett statsbidrag där hela summan inte används.”
Avslutningsvis menar kulturministern att regeringen såg att man behövde prioritera i budgeten och att det inte gick att göra på något annat sätt.
Så hur ska man då sammanfatta denna interpellationsdebatt i riksdagen? Jag vet inte var jag ska börja. Det kan vara så att det hör till sakernas natur att man bara kan diskutera sakernas tillstånd i små fragment om man debatterar i riksdagen. Minoritetspolitik är minoritetspolitik och har ingenting med skattesänkningar, mer till ROT och RUT eller kostnader som kommer av ett NATO-medlemskap. Till dessa saker finns det alltid pengar. Allt annat kan man vrida och vända lite hursomhelst.
Stellan Beckman
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS