Premiären av Carmen med förhinder

Sveriges första romska teater har premiär på sin första produktion. Carmen med förhinder ger ett nutida och romskt perspektiv till den klassiska operan Carmen. I huvudrollen ses artisten Salamanca Taikon Gonzales. Hennes egna erfarenheter som rom vävs in i det nyskrivna dramat. I George Bizets musik, som framförs live, blandas flamenco, jazz, romsk folkmusik och nyskriven musik. Premiär på Kronhuset Kreativ Arena, 26 november, kl 19.00, 2021.  

Magasin DIKKO fick möjlighet att vara med på premiären och Maria Bogeblad gick dit tillsammans med sin make för att se premiären av Carmen med förhinder.

Produktionen av föreställningen görs i samarbete med bland andra Teater Halland och New Opera CO. Det nyskrivna manuset, av Ninna Tersman, är skrivet ur Carmens perspektiv. 

Magasin DIKKO har följt teatern redan innan receptionerna började. Läs magasin DIKKOs intervju med Salamanca Millon Gonzalez sjunger, dansar och skådespelar. Och sedan inför premiären. Arthem – Romska teatern övar inför urpremiären av Carmen med förhinder.

I kväll gick premiären av stapeln.

En ratatouille med sång, uttrycksfull vacker dans, intensiv och medryckande musik både förinspelad och den som är live. Det har smakfullt bakats in i ett otroligt skådespel ackompanjerat med med slagkraftiga bilder precis i rätt ögonblick.

Carmen med förhinder beskriver den romska kvinnans levnadsöde, både då som nu! Hennes frågor är lika aktuella idag, 2000-talet så som den var då på 1800-talet. Med skickligt skådespeleri får vi följa hur den romska kvinnan behöver slåss för sin frihet, sin egen identitet och rätten att vara sig själv. Som en vacker och stark romsk kvinna tar hon plats i samhället både då som nu. 

Med humor och träffsäkerhet får vi oss inte bara en fantastisk kväll, vi lämnar föreställningen med hopp. Ett hopp där den romska kvinnan går i bräschen både för självständighet och hur vi möter de stereotypa fördomar som finns i samhället.

Det är Carmen jag kommer att luta mig mot när vi ska brottas mot antiziganismen.

Och det är Carmen som gestaltar det som är så vackert, intensivt och unikt med den romska kulturen. Passion, stolthet och kraft att stå kvar!

Precis som Carmen på 1800-talet arbetade på en tobaksfabrik, gör vår nutida Carmen det här i göteborg. När vår Carmen tar sina sista andetag, föds en ny Carmen i oss alla. När jag nästa gång besöker de “förlorade drömmarnas kaj” kommer jag att minnas en Carmen som förändrat bilden på den romska kvinnan för alltid!

Tack för en otroligt vacker, inspirerande och intensiv föreställning!

Maria Bogeblad
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS