Prisbelönt Auschwitz-utställning kommer till Malmö

skärmklipp

Malmö blir värdstad för den prisbelönta vandringsutställningen Auschwitz. Not long ago. Not far away. Det tillkännages i samband med onsdagens invigning av Förintelsekonferensen på Malmömässan.

Utställningen, som hittills lockat över en miljon besökare i bland annat Madrid och New York, gör sitt enda skandinaviska stopp i Malmö under sin världsomspännande turné. Att just Malmö blir värd för utställningen är resultat av ett målmedvetet arbete från Malmö stad och Region Skånes evenemangsbolag Event in Skåne.

Tyvärr är antisemitismen fortfarande påtaglig i Europa, inte minst i Sverige och i Malmö. Jag är mycket glad över att Skåne lyckats få denna oerhört viktiga utställning till just Malmö. Den adresserar problem vi ser lokalt – men är också en naturlig fortsättning på det åtagande Sverige tar på sig i samband med den stora Förintelsekonferens som tar plats i Malmö, säger Carl Johan Sonesson, regionstyrelsens ordförande i Region Skåne.

Auschwitz. Not long ago. Not far away öppnar på Malmömässan i maj 2022 och kommer att pågå fram till årsskiftet 22/23. Utställningen består av över 700 originalföremål från Auschwitz-Birkenau Memorial Museum i Polen, samt från ett 20-tal museum och institutioner över hela världen. Många av föremålen har aldrig tidigare visats för allmänheten.

Det är viktigt att synliggöra historien, både för att minnas och för att forma framtiden. Jag är väldigt glad att Malmös och Skånes elever, och alla andra som vill ta del av utställningen, kommer att ha möjlighet att göra det på plats i Malmö. Utställningen utgör ett viktigt komplement till stadens långsiktiga arbete mot antisemitism, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunalråd i Malmö stad.

Flera utbildningsprogram, föreläsningar, samtal och aktiviteter planeras under utställningsperioden i Malmö. Överlevare och experter kommer att medverka och förmedla minnen och perspektiv – allt för att främja förståelse och hågkomst av Förintelsen.

Genom ett samarbete mellan Malmö stad och Region Skåne kommer 15 000 skånska högstadieungdomar att få möjlighet att besöka utställningen kostnadsfritt. Forum för Levande Historia agerar utbildnings- och pedagogisk partner i projektet.


Fakta/ Auschwitz. Not long ago. Not far away

  • Utställningen har skapats av det spanska företaget Musealia tillsammans med en expertpanel av historiker och kuratorer, bland annat från Auschwitz Museum Research Center.
  • Den sträcker sig över en yta på närmare 2 000 kvadratmeter och omfattar över 700 originalföremål från över 20 institutioner, museer och privata samlare från hela världen. Här finns också audiovisuellt material som aldrig tidigare har visats.
  • I utställningen visas delar av de ursprungliga barackerna från Auschwitz III-Monowitz, en originaltågvagn av den modell som användes för att transportera soldater, krigsfångar och deporterade judar till getton och förintelseläger. Här finns också föremål från själva lägret, till exempel stolpar från staketet i Auschwitz och många personliga föremål från lägrets offer.
  • Föremålen berättar historien om Auschwitz och representerar de olika grupperna av offer: judar, polacker, sinti, romer, sovjetiska krigsfångar och andra.
  • Utställningens mål är att besökare på egen hand ska se och reflektera över hur en sådan plats kunde växa fram och fungerar som en allmängiltig varning för de faror som hat och intolerans för med sig.

Läs mer om utställningen

Prisbelönt Auschwitz-utställning kommer till Malmö | Event in Skåne (eventinskane.com)

Auschwitz. Not long ago. Not far away

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS