Radio Romano: Den romska förintelsen – bara en rad i historieböckerna

Ljuslyktor för att hedra Förintelsens offer Foto: Juliana Wiklund

Radio Romano sänder ett program av Agnes Lakatos, reporter på Radio Romano, där hon  intervjuar äldre romer i Sverige som överlevde förintelsen och som barn och växte upp i förintelsens skugga.

Den 2 augusti 1944 utplånades det romska familjelägret i Auschwitz och 3.000 romer mördades. Forskningen är liten om romernas historia och själva har de varit tysta. Varför?

Det finns så mycket som är konstigt i romernas historia. Det är så mycket som saknas.
Var finns alla historiska fakta om det romska folket, 15 miljoner människor utan ett eget land, en egen regering, egna politiker och institutioner? Var finns våra berättelser, våra romaner, filmer? Var finns vår forskning?

Agnes Lakatos träffar företrädare för romer i Malmö och en ung kvinna som kallar sig romsk aktivist och intervjuar flera historieforskare.

Vi får också höra om romernas kamp för att få vara en del i Sveriges arbete mot rasism och främlingsfientlighet och vi får veta varför Sverige använder begreppet ”förintelsen” enbart om folkmordet på judar, inte om folkmordet på romer.

Lyssna på programmet HÄR
Producent: Lotta Malmstedt.

Källa: Radio Romano

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS