Rasism är ett komplext och mångfacetterat begrepp med olika former, inklusive direkta, vardagliga och mikroaggressioner. Den har sin grund i fördomar och kan uttryckas medvetet eller omedvetet. Rasismens kärna är att människor reduceras till sina gruppegenskaper och att hierarkier skapas utifrån dessa egenskaper. Rasism kan ta sig många uttryck, bland annat med antiziganism som drabbar romanifolken och som ofta bygger på gamla fördomar och stereotyper.
Rasism är ett begrepp som har haft olika betydelser och sett olika ut genom historien, och som fortfarande betyder olika saker för olika människor. Rasism kan kortfattat sägas vara olika teorier som utgår från att mänskligheten delas in i olika raser, och att dessa raser har olika egenskaper och begåvningar, att det finns underlägsna och överlägsna raser och att människor därmed kan behandlas på olika sätt med hänvisning till ras.
Inom forskningen finns många olika perspektiv på, och definitioner av rasism. Vanligt förekommande uppfattningar är att det handlar om intolerans mot olika grupper på grund av etnicitet, hudfärg, kultur eller religion.
Det finns många olika uttrycksformer för rasism och det är inte alltid som det är det fysiska eller verbala uttrycket som sårar eller utestänger människor mest. Rasismens uttrycksformer kan börja tidigt och är ofta baserade på föräldrarnas tankar om andra människor. Därför utsätts barn för kränkningar eller mobbning beroende på hudfärg, religion eller etnicitet. Rasismen tar ofta sig uttryck som kränkningar, mobbning eller diskriminering.
Rasism bottnar alltid i fördomar om människor och är mycket kränkande för dem som utsätts. Dessa fördomar kan sträcka sig långt tillbaka i historien och finns överallt i samhället. Det kan handla om idéer och värderingar hos enskilda individer, eller strukturer i samhället.
Rasistiska uttrycksformer
Rasism kan ta uttryck på olika sätt i vardagen. Det kan uttryckas direkt och indirekt samt medvetet och omedvetet. Med större kunskap om rasism blir det allt lättare att skilja på olika typer av rasistiska uttryck.
Man kan urskilja olika sätt som rasism kan uttryckas på genom att kategorisera rasismer som: direkt rasism, vardagsrasism och mikroaggressioner. Dessa tre rasistiska uttrycksformer finns och samspelar i vardagen på både individ- och samhällsnivå. Dessa uttryck skapar sociala mönster och vanor i samhället som i slutändan påverkar individer olika, beroende på vilken grupp individer antas tillhöra.
Direkt rasism
Med direkt rasism menas tydliga rasistiska handlingar som inte sällan utförs medvetet. Direkt rasism kan exempelvis vara att kalla en svart person för n-ordet eller att vandalisera religiösa lokaler med nazistiska symboler som hakkors. Det centrala med denna form av rasism är att den på ett direkt sätt ger uttryck för en rasistisk idé.
Vardagsrasism
Till skillnad från direkt rasism, handlar vardagsrasism om en vardaglig form av rasistiska handlingar. Med vardagsrasism menas uttryck som negativa stereotyper och generaliseringar, det vill säga förenklade, överdrivna och låsta idéer om en person eller grupp. Det kan exempelvis vara att en person uttrycker irritation över en grupp människor på grund av deras religion, eller att en person uttrycker att en specifik etnisk grupp är kriminella.
Mikroaggressioner
Mikroaggressioner är subtila, nedvärderande, rasistiska beteenden i ord eller handling. De kan ofta vara förklädda som komplimanger, skämt eller härskartekniker och uppfattas som nedvärderande eller hotfulla av de som utsätts. Mikroaggressioner är ofta oavsiktliga och kan smyga sig in i det vardagliga språkbruket. De sker återkommande och i ett socialt accepterat mönster vilket gör det svårare för den utsatte att säga ifrån. Exempel på mikroaggressioner är att ge icke-vita svenskar komplimanger för deras svenskkunskaper eller afrosvenskar för deras skönhet “trots” att de är svarta. Den sista “komplimangen” bygger på en idé om att svarta endast i undantagsfall kan vara vackra. Det är viktigt att förstå att även om mikroaggressioner sällan utförs medvetet så har de en negativ effekt på de som utsätts.
Rasismens kärna
Kärnan är när människor delas upp i raser och när de rangordnas och värderas utifrån de egenskaper som andra anser definierar den grupp rasismen ger uttryck mot. Dessa egenskaper anses av rasismen vara oföränderliga och skapar därför en ojämlikhet med hierarkier där några grupper anses besitta en högre status och ha större makt, vilket ofta är baserat på exempelvis hudfärg och etnicitet.
Ibland är rasismen svår att upptäcka. Det finns så kallade normer som är så vanliga att de kan är svåra att upptäcka. Normer fungerar ofta som en osynliga regler för hur man ”ska” vara eller se ut, och normer påverkar det som uppfattas som normalt. Personer som faller utanför normen har det svårare på många sätt än de personer som befinner sig nom normen.
Rasim mot romanifolken
Den rasism som riktar sig mot romanifolken handlar ofta om fördomar och stereotyper. Antiziganism i Sverige är fortfarande mindre ifrågasatt och ses som mer acceptabel än andra former av rasism, både när det gäller hatbrott och strukturell rasism. Hittills har Sverige ignorerat kraven på att uppgradera den nationella strategin för integrering av romanifolken i enlighet med EU:s nya ramverk för nationella strategier för integrering av romer (NRIS), som föreskriver ett paradigmatiskt fokusskifte: från ett ensidigt fokus på romanifolken som problemet till ett holistiskt förhållningssätt till antiziganism.
Källor och läsvärt material:
Boken Bryt mönstret, finns att ladda ner som PDF-bok
Artikeln Vad är antiziganism?
Forum för levande historia Rasism
Umo Rasism
Mina rättigheter Rasism i barns liv
So-rummet rasism
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS