INRIKES| Joakim Månsson Bengtsson, snart 27 år gammal, är sedan sju år tillbaka aktivist i människorättsfrågor. Han har varit kommunpolitiker i Lund och praktiserat på Fi:s kansli i Bryssel tillsammans med Soraya Post. Joakims aktivistiska gärning har kretsat mycket kring EU-medborgare som lever i utsatthet, HBTQ-frågor, MR-frågor i allmänhet samt klimat- och energifrågor.
Joakims favoritartist är, Nanne Grönvall, som han tycker är helt fantastisk. Många blir förvånade när han säger det ”men det är för att de lyssnat för lite på henne,” tror han.
Joakim älskar rumänsk vegetarisk Sarmale. En rätt som hans rumänska vänner bjudit honom på och som han lärt sig att laga själv. ”Det tog lång tid men det var det värt för bra blev det,” berättar han
Joakim har varit engagerad i kampen för allas mänskliga rättigheter och för klimaträttvisa på planeten sedan gymnasietiden. Hans engagemang började i Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen, Miljöpartiet och Djurens rätt. Nu är han engagerad i de föreningar som han varit med att starta samt Feministiskt Initiativ.
Det var i kampen för romers rättigheter jag mötte Soraya och blev varse om att hon sökte efter praktikant till hennes kontor i Bryssel. När jag fick meddelande om att jag blev erbjuden platsen grät jag av lycka, säger Joakim
När Joakim väl var på plats fick han möjligheten att skriva brev till EU-kommissionen, de försökte få EU-kommissionen att upphäva vissa medlemsstaters nationella tiggeriförbud. Tyvärr tyckte EU-kommissionen att det var en nationell angelägenhet. Förutom att göra skrivelser fick Joakim vara med och förbereda tal, artiklar, svar på mail, boka möten och möjligheten att vara ansvarig för ett seminarium där det bjöds in aktörer till seminarier som Soraya stod värd för.
Framförallt säger Joakim, jag lärde mig så mycket om hur EU-institutionerna fungerar och hur man behöver jobba i EU-parlamentet för att få igenom saker. Jag träffade många inom den civila sektorn och partiers ledamöter från andra länder. Det var en väldigt häftig upplevelse samt givande och innehållsrik på alla sätt
Du har tidigare jobbat med Soraya Post, har det på nåt sätt tillfört
något i det arbete du gör nu?
Att vara praktikant hos Soraya Post i 8 månader var något av det bästa som hänt mig. Jag fick så mycket hopp åter när jag insåg hur mycket Soraya och hennes team lyckats åstadkomma på så kort tid. Framförallt för minoriteter och speciellt för romers situation i EU, säger Joakim.
Vart jag än kommer nu kan jag berätta att situationen för romer som lever i EU kommer att förbättras, många steg har tagit, tack vare Soraya. Jag är själv Gadjo men har många romska vänner från olika länder i EU och varit engagerad mot diskrimineringen, antiziganismen, arbetslösheten, fattigdomen och hemlösheten i Sverige och Rumänien och att fylla på min och andras energibägare med hopp var väldigt behövligt.
Joakim menar att det finns hopp om att det går att förändra, han har varit med, sett och arbetat på en transnationell arena och det är ”det starkaste jag tar med mig från min tid hos Soraya i EU-parlamentet.”
Berätta vad du har börjat jobba med nu? Vad skiljer sig från det du
jobbade med innan EU.
Nu arbetar jag i en organisation som heter Convictus som har verksamheter i Stockholm för människor i hemlöshet och/eller med beroendeproblematik, säger Joaim. Vi har uppsökande verksamhet, ett hälsocenter dagverksamheter, ett rekreationshus för hemlösa i Sörmland och ett natthärbärge för EU- och tredjelandsmedborgare som vistas i utsatthet i Stockholm. Sammanlagt möter vi cirka 250 hemlösa om dagen. Vi jobbar hälsoinriktat och för att våldsutsatta kvinnor i hemlöshet och/eller med beroendeproblematik ska få det stöd och skydd som de har rätt till.
Joakim jobbar som utvecklingsledare i organisationen och leder kompetensutvecklingsinsatser för exempelvis våld i nära relation samt söker medel och samarbeten med olika aktörer för att vi ska kunna hjälpa och stötta så många som möjligt.
Det är lite som att arbeta praktiskt med vad vi från Brysselkontoret i Sorayas team ville ge förutsättningar för. De vi på Convictus möter på framförallt natthärbärget och på dagverksamheten i samma hus är romer från Rumänien som ber om hjälp från förbipasserande i Stockholm. Livssituationen för många romer i Rumänien är förkastlig där brist på i princip allt kan vara vardag, säger han.
Convictus försöker stötta för att tillgodose basbehov, vård, sova inomhus och söka jobb. Att ta sig från utsattheten och få sina mänskliga rättigheter respekterade. Det är samma inriktning och syfte som arbetet Joakim utförde i EU-parlamentet, men olika insatser och på olika nivåer.
Hur ser din egen framtid ut? Har du några planer eller nya projekt på gång.
Jag jobbar nu på distans och bor i Lund igen. Här har jag tidigare varit initiativtagare till härbärget som var det enda året-runt härbärge som fanns i Skåne som riktade sig till EU-medborgare som levde i utsatthet i Lund. Parallellt med detta startade vi en annan förening, Coloboratie Lund- Maxenu, som tillsammans med vännerna i Rumänien, kommunen Tintesti och en lokal grundskola startade en fritidsgård där 20 barn kan gå och få läxhjälp och mat efter skolan. Tyvärr har föreningen som drev härbärget i Lund lagt ner, det skedde i slutskedet av min praktik hos Soraya.
Verksamheten i Rumänien är fortfarande igång och har kunnat utöka till att erbjuda 25 barn att gå på fritidsgården. Nu när Joakim är tillbaka har han tillsammans med engagerade i Lund satt igång ett nätverk igen för att se till att alla får tak över huvudet i ”deras” stad. De kallar nätverket för Nya nätverket för romers rättigheter i Lund, den går att hitta på facebook.
Jag vet att när människor mobiliserar och organiserar sig i Lund så kommer vi nå framgång. Det gjorde vi när vi startade Pride i Lund 2014, härbärget i Lund 2015 och verksamheten i Rumänien 2017. Så det är det jag kommer fortsätta med nu. Engagera mig i den lokala priderörelsen för att förbättra hbtqia+ personers situation och i Nya nätverket för romers rättigheter i Lund, avslutar Joakim.
Som avslutning vill jag tacka Joakim för det enorma arbete han gör och önska honom Lycka till med det nya jobbet, för som Gadjo och människa är han en inspirationskälla och ett otroligt föredöme.
Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu