Reportage| ”Om tro” Johanna Haraldsson har sin egen tro

pixabay

Det här är ett reportage i en serie som handlar ”om tro”.

Johanna Haraldsson är 37 år gammal och är hemmafru sedan två år tillbaka. Innan dess drev hon ett eget företag i skönhetsbranschen under 13 år. Johanna har aldrig tillhört någon församling utan har en egen tro som hjälpt henne genom livet.

Hur kom det sig att du hittade din tro?

Jag hade en tuff uppväxt och redan som liten fick jag kontakt med något som hjälpte mig om och om igen.

När jag var liten blev jag nerslängd från en lång trätrappa jag landade i slutet av trappan utan en skråma. Barn är mjuka men jag borde ha brutit vartenda ben i kroppen.

Många liknande händelser fick mig att börja tro på något. Och sedan dess har jag kontakt med något.

Hur ser du framtiden?

Jag kan tvivla och tänka mörka tankar. Då händer alltid något ett tecken oftast eller att någon behöver mig så att det mörka kommer av sig. Tvivla kommer jag alltid att göra i perioder och tro väldigt starkt i vissa perioder.

Tro för mig handlar nästan bara om hopp och en strävan att navigera rätt i livet jag blivit tilldelad, säger Johanna.

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu


I en artikel i tidningen Världen i dag står det att läsa:

”Att tro är något viktigt, står nog klart för de flesta kristna. Inte minst i evangelierna spelar tron en central roll. Jesus inleder hela sin verksamhet med orden: ”Omvänd er och tro evangelium” (Mark 1:15). Längre fram berömmer han människor för deras tro – och beklagar sig när han i stället möter otro.

Även i brevtexterna är tron ett återkommande tema. Evangeliet är ”Guds kraft till frälsning för var och en som tror”, skriver Paulus i Rom 1:16. Och i en annan berömd bibeltext: ”Av nåden är ni frälsta genom tron” (Ef 2:8). Gemensamt för dessa och många andra texter är att tron presenteras som en nyckel in till Guds värld. Det är genom tron som vi blir räddade till gemenskap med den treenige Guden.

Men vad, mer exakt, innebär det att tro? För att besvara den frågan kan vi förslagsvis gå tillbaka till berättelsen om syndafallet. Det som händer där i relationen mellan Gud och hans skapelse är nämligen själva orsaken till att Bibeln så ofta talar om trons betydelse. I syndafallet uppstår det gap mellan Gud och människa som vi genom tron blir räddade ifrån.

Annorlunda uttryckt: Det som skedde i syndafallet är själva motsatsen till vad som sker när vi kommer till tro. Syndafallet är Bibelns kanske mest avslöjande berättelse om otron.”