Resonemanget bakom språkråden – ny bok ute nu

Nu har en ny och efterlängtad bok om språkriktighet utkommit: Språkrådet rekommenderar – Perspektiv, metoder och avvägningar i språkriktighetsfrågor. Boken handlar om den typ av språkriktighets­frågor som inte enkelt kan slås upp i ordböcker och skrivregelsamlingar och visar hur Språkrådet kommer fram till sina svar på mer komplicerade frågor om språkriktighet.

Bokomslag

”Språkriktighet leder lätt tanken till rätt eller fel, men egentligen besvaras en fråga som kan formuleras annorlunda: Vad räknas som en del av standardskrift­svenskan?”, säger Maria Bylin, språkvårdare i svenska på Språkrådet, Isof, och en av bokens redaktörer.

En föregångare till boken är Språkriktighetsboken, som gavs ut 2005 av dåvarande Svenska språknämnden. Det har länge funnits önskemål om en liknande bok, men olika nätresurser, som frageladan.isof.seLänk till annan webbplats. och ordböcker på svenska.seLänk till annan webbplats., ger snabbare svar på språkfrågor och kan lättare uppdateras när språket förändras. Därför lägger den här boken i stället fokus på de metoder som språkvården använder för att utarbeta sina råd.

”Boken har inte ambition att vara en ny Språkriktighetsboken utan gör något annat – den ger möjlighet till mer diskussion och reflektion”, säger Björn Melander, professor i svenska vid Uppsala universitet och en av bokens redaktörer.

Språkrådet rekommenderar är relevant för alla som intresserar sig för språkriktighet. Att förstå hur arbetet bakom rekommendationerna går till är viktigt för alla som använder språkråden, men särskilt för svensklärare, språkkonsulter, kommunikatörer och andra professionella språkarbetare, som ofta behöver förmedla råden vidare.

”Jag tror att universiteten kommer att få stor användning av boken i undervisningen i svenska och svenska som andraspråk,”, säger Björn Melander.

Språkrådet rekommenderar finns redan nu för kostnadsfri nedladdning på isof.se/publikationer och från och med 1 februari går den att köpa på Isof.se samt i bokhandeln.

Innehållet är inte tillgängligt.
Vänligen tillåt cookies genom att klicka på ”Godkänn” i bannern
FULLTEXT01-1Ladda ner

Källa: Isof

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS