Romsk man dog under polisingripande i Tjeckien

Hundratals människor samlas vid till platsen i Teplice i Tjeckien, där den 34-årige Stanislav Tomáš, dog på lördag under lördagen efter ett ingripande av polisen. Enligt polisens taleskvinna Veronika Hyšplerová övervakar polisen den spontana samlingen som vill hedra Stanislav Tomáš.

Romer på plats, uppmanar via sociala nätverk, andra romer att också komma till platsen för att visa sin respekt. Redan nu har det kommit romer från andra länder för att vara med och visa att sin respekt för den avlidne men också för att delta i protesten mot det inträffade..

En amatörvideo från ett polisingripande dök upp i de sociala nätverken. Det är tydligt att Stanislav Tomáš gör motstånd när polisen bland annat ställde sig på knä på honom. 

Enligt Jozef Miker från Konexe-organisationen kommer man samlas för att hedra Stanislav Tomáš på lördagen, i Teplice från 14:00, Miker vill också sammankalla en demonstration under nästa vecka. ”Vi vill göra en demonstration framför polisstationen”, säger han till Romea.cz. Han anser att ingripandet oproportionerligt från polisens sida.

Dessutom organiserar organisationen Autonomous Events under dagen, i Prag på Prokop Square, en ”demonstration mot polisbrutalitet”. Läs mer om detta på hennes webbplats.

Polisen berättade under måndagen att polisen i Teplice hade gjort ett ingripande efter ett gräl mellan två män under lördagen. När patrullen anlände låg en av två männen sårad på marken. Enligt polisen var mannen aggressiv och bet en av poliserna. Polisen använde tvångsåtgärder och, enligt talesmannen, ringde de efter en ambulans. ”Han kollapsade därefter i ambulansen och trots återupplivning kunde hans vitala funktioner inte återställas”, sade polisens talesman Daniel Vítek på måndagen till Romea.cz.

Vittnen som var på plats hävdar dock att mannen kollapsade under ingripandet. 

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS