DIKKO uppmärksammar språket under rubriken ”Vi måste våga prata om språket”.. Vi vill att man ska kunna diskutera och prata om vårt språk. Något vi måste göra om vi ska kunna revitalisera språket. Vill du skriva om språket kan du skriva till redaktionen@dikko.nu
Svensk romani, eller resanderomani, är ett talspråk som talas av gruppen resande. Språket har funnits i landet allt sedan de resande kom till Norden på 1500- talet. Svensk romani är ett gammalt språk som inte har ord för nymodigheter och därför använder sig av de svenska orden istället. Exempel på ord som är nya och används på svenska är ”epilepsi” och ”kylskåp”. Behovet av revitalisering för språket är stort.
Sluta rätta – Våga prata – Uppmuntra!
Vi skapar inte sammanhållning genom att peka finger och korrigera.
Hur ska man våga prata språket om man ständig får höra hur fel man talar?
Det är många gånger man får höra ”du säger fel, det heter såhär” I ställer för ”jaha du säger så, vi säger såhär”
Vi respekterar och tar hänsyn till svenskan olika dialekter från norrländskan till stockholmskan ända ner till skånskan men inte romanis dialekter och variationer?
Vi respekterar varandras olikheter och personligheter, utrymmen, känslor och tänka sig ibland även folks beteende! (vilket kan vara både på gott och ont!)
Vi skapar metoder och pedagogik för att hantera olika situationer och aktiva barn, vi till och med skickar folk till månen, men vi kan inte acceptera att vi talar olika?
Med aktiva valda ord eller så fint kallat med ”lågaffektivt bemötande” bidrar man till att sammanhållningen bland resande med andra variationer bevaras och man gemensamt accepterar varandras uttal/dialekter.
Det finns nått som heter lågaffektivt bemötande som handlar om hur man väljer ”aktivt” att bemöta situationen man ställs inför. Exempelvis.
När du ställs inför en resande ung eller gammal som inte vill acceptera att det finns andra variationer utan ”det är dom som har fel, det heter så här” så kan man aktivt jobba med att ”inte göra situationen värre än vad den redan är”, man avväpnar hela scenariot om att någon ska vara bättre/sämre. Främst med dom unga som har blivit upplärda på detta sätt. För detta sätt har gjort att vi snart inte har något språk. Vi har ingen rotepa att dela med oss av.
Kolla hon/han/hen hur de talar, de är inga ”horta romano”
Jag kan dela med mig av en verklig händelse som jag var med om 2003, detta är 20 år sen och de har satt sina spår. Jag började tvivla på mina uttal och började ifrågasätta mig själv i mitt talande med resande och främst bland andra resande.
Som vanligt träffades vi på kvällar/eftermiddagar och det spelas musik, vi giar, kellar och spekkrar för glatta livet som det inte fanns en morgondag.
Är det något vi kan så är det verkligen att leva och leva gott när vi tar oss tid och slappnar av bland varandra. Stora som små.
Vi ka lattjot med kaben och pir butt och sar!
En helt vanlig kväll hände det jag vill berätta om. Jag har alltid snubblat på orden och det har varit svårt med bokstäver och i detta fall blev det snubbel för mig mellan ”ja och ava” – gå eller komma.
Och jag blev utskrattad och ”utskälld” över att jag uttryckte mig så tokigt. Det gjorde ont att jag behövde tänka på hur jag pratade bland resande. Med detta sagt betyder det inte att jag är ledsen idag eller mår dåligt men däremot hade jag önskat att jag hade vågat fortsätta prata och bemöta det de sade. De kunde ha sagt: ”Men du garningen som kastar om orden! Nu blev de fel igen, Puss och kram på dig jänta så syns vi en annan dag”
Om jag hade hört detta som 16-åring hade jag inte blivit påverkad av situationen och folk hade skrattat med mig istället för åt mig.
Med dessa scenarion är det samma utgångsläge = Sluta rätta – Våga prata – Uppmuntra!
”Behandla andra som du själv vill bli behandlad” måste vara världens bästa uttryck!
Exempel:
Lea/tjola
Papotcher/Skonja
Vordring /Vordro
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS