Stallskrock och trollflätor

Foto Anna Torstensson

Bri får ofta trollflätor. Vackra, slingriga, tvinnade flätor i manen som ofta också dekoreras med någon pinne eller fågelfjäder eller något grässtrå. Vissa skulle säga att det tyder på att matte borstar honom för sällan, men vi som vet vi vet bättre. Eller hur?

Jag anser mig vara en ganska rationell person. Fötterna på jorden (även om huvudet kan sväva bland molnen ibland) och jag tycker om när saker har en handfast och gärna vetenskaplig förklaring. Ni vet, en ganska samlad person. Oftast. Jag är uppvuxen med väldigt lite skrock, och jag skulle absolut inte kalla mig för vidskeplig, säkert skulle jag bli riktigt grinig om någon annan gjorde det, men… Några saker har följt med mig sen jag var liten och det skulle till exempel aldrig falla mig in att ta in ljung på bordet eller ge bort nål, sax eller kniv utan något i utbyte. Jag skulle heller a l d r i g lösa upp en trollfläta utan att först tacka för beskyddet.

Trollflätorna tror jag de flesta hästmänniskor med någon relation alls till sin historia är överens om är ett hederstecken. ”Småfolkets stigbyglar!” säger en ”Glöm inte att spara en liten fläta så de kan fortsätta rida din häst och hålla den stark!” ”De små har favorithästar” säger en annan ”och de hästar de älskar mest får vackra flätor och krimskrams i manen.” ”Var glad, och tacka för beskyddet!” säger en tredje, ”De hästar som har flätor får särskild omsorg. Lös aldrig upp flätorna utan att tacka för hjälpen först.” Om du tackar får du fortsatt hjälp, är du otacksam så ska du inte bli förvånad om häststackarn tappar skorna, blir småhalt, dricker för lite vatten eller bara blir grinig. Säg inte att jag inte varnat dig!

Så, mina vänner, om ni skulle se mig stå och prata på stallplanen – till synes för mig själv – rakt ut i luften över Lillhästens man, är det fritt att skratta eller låtsas som ni inte hör mig. Det är bara er hyperrationella, väldigt moderna korrläsare som tackar för omsorgen om sin lilla häst. Och gläds åt att fler än hon tycker att han är en verklig favorit.

Foto Anna Torstensson

Johanna Olsson
redaktionen@dikko.nu

Läs mer om Bri och hans framfart HÄR


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS