Statliga medier speglar Resandefolket som om de inte finns

Kollage Stephan Skougaard Carlsson/ Julia Lowell

En debattartikel beskriver skribentens egna åsikterna i texten.

”Resandefolket fick 23 sekunder”

Resandefolket räknas i Sverige som en grupp bland flera andra, som tillsammans tillhör minoriteten romer. En av de fem nationella minoriteterna i Sverige.

I Norge räknas vi resande däremot som en egen minoritet. Resande skiljer sig väsentligt på många punkter från de övriga romska grupperna. Vi Resande är den absolut största gruppen, faktiskt större än alla de andra grupperna tillsammans.

Vi är också de som, trots detta får höras och synas minst i samhället och i den offentliga debatten. Ett obehagligt tydligt exempel på detta visade sig än en gång på TV häromdagen. Den 8:e april sände SVT programmet ”Romska internationella dagen” där man försöker spegla några romer och deras kultur.

Programmet varade i exakt 28 minuter och 33 sekunder. Nästan en halvtimme alltså. Hur stor del av programtiden ägnades och Resandefolket respektive de övriga romska grupperna tror du? Svaret är att de Resande fick 23 sekunder, medan de andra grupperna fick resten.

Så länge, till och med de statliga medierna speglar vår verklighet på detta viset, så är det inte konstigt att det finns individer som fortfarande påstår att vi inte finns.

Stephan Skougaard Carlsson, Resande och författare som är aktuell med en ny bok i slutet av 2023 Nya resande
redaktionen@dikko.nu

Här kan du se inslaget om den Romska internationella dagen. Representanten från Resandegruppen är Ralf Novak musiker och sångare, ca 14.39 in i programmet


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS