Stödlinje för personer utsatta för hedersförtryck

pixabay

Nationellt centrum för kvinnofrid har idag öppnat stödtelefonen Rätt att välja 020-57 70 70. Den riktar sig till personer som är utsatta eller riskerar att utsättas för våld i hederns namn.

Källa: lanstyrelsen.se
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

Rätt att välja 020-57 70 70 är öppen varje dag kl. 7-21. Den riktar sig till personer i alla åldrar som är utsatta eller riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck. Även närstående är välkomna att ringa för råd och stöd. Stödtelefonen drivs av Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset.

De som svarar i telefonerna är sjuksköterskor eller socionomer. Samtalet kostar ingenting och den som ringer får vara anonym.

– Vi har en lång erfarenhet av att ge stöd till våldsutsatta och tar redan idag emot samtal som handlar om hedersrelaterat våld och förtryck. Genom den nya stödtelefonen kommer vi nu även att kunna ge stöd till unga personer, säger Johanna Belachew, verksamhetschef på NCK.

Stödtelefonen är ett pilotprojekt, som genomförs på uppdrag av Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck. De har i uppdrag av regeringen att säkerställa att det finns en nationell stödfunktion för utsatta och deras närstående. Pilotprojektet kommer att pågå till årsskiftet med möjlighet till förlängning ytterligare ett år.

– Denna stödfunktion är ett viktigt och efterfrågat komplement i arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck och vi är glada över att den nu är igång, säger Isak Hjortzberg, enhetschef på Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen Östergötland.

Fakta om stödtelefonen

  • Rätt att välja 020-57 70 70 är en nationell stödtelefon som drivs av Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset på uppdrag av Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck.
  • Den riktar sig till personer i alla åldrar som är utsatta eller riskerar att utsättas för våld i hederns namn. Även närstående är välkomna att ringa för råd och stöd.
  • Stödtelefonen öppnade 3 juni och kommer att drivas som ett pilotprojekt till årsskiftet med möjlighet till förlängning ytterligare ett år.
  • NCK driver även Kvinnofridslinjen 020-50 50 50, Stödlinjen för män 020-80 80 80 och Stödlinjen för transpersoner 020-55 00 00.
  • Mer information finns på rättattvälja.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS