Sveriges nya kulturminister blir Parisa Liljestrand

Kulturminister Parisa Liljestrand Foto: Johannes Frandsen/Regeringskansliet

Sveriges nya kulturminister blir Parisa Liljestrand (M), meddelade statsminister Ulf Kristersson (M) under tisdagens regeringsförklaring i riksdagen.

Ny kulturminister blir 39-åriga Parisa Liljestrand och den minister som nu tagit över ansvaret för minoritetspolitiken. Hon har varit politiskt aktiv sedan 2002. Då var hon med och startade DemoEx, ett lokalt direktdemokratiskt parti som tog sig till kommunfullmäktige i Vallentuna där hon levt och varit politiskt aktiv de senaste 20 åren. 2015 blev hon kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna, som är den position hon nu lämnar för att bli den nya regeringens kulturminister.

Liljestrand är född i Iran och kom till Sverige som flykting vid tre års ålder. Hon är utbildad lärare i svenska och religion och är kulturvetare i botten. Hon har jobbat som rektor på Vaxö skola i Vaxholm.

Liljestrand menar att de viktigaste frågorna handlar om ett öppet klimat och frihet kopplat till kulturen.

Ulf Kristersson lyfte ett flertal riktmärken för sin nya regerings kulturpolitik i sitt tal. Ur ett minoritetsperspektiv går det att konstatera att Ulf Kristersson (M) inte nämnde samer eller de nationella minoriteterna en enda gång i sin regeringsförklaring.

– Det är illavarslande, säger Jenny Wik Karlsson som är verksamhetschef och förbundsjurist vid SSR i Umeå till svt.

Däremot ska det tas fram en fristående expertkommitté för att ta fram förslag på en svensk kulturkanon och Public service-mediernas finansiering ska behållas under nästkommande tillståndsperiod 2026-2033. 

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS

1 Trackback / Pingback

  1. SD kommer ha en stark maktposition i den nya regeringen – Magasin DIKKO

Kommentarerna är stängda.