SD kommer ha en stark maktposition i den nya regeringen

STOCKHOLM 20221018 Foto: Fredrik Sandberg/TT/

Det händer mycket nu! En ny regering, ett Tidö- avtal och samtidigt som förslaget om att ”bristande vandel” läggs hånar en SD-politiker Förintelsens offer på twitter.

SD profilen Rebecka Fallenkvist togs självklart ur tjänst efter att hon på Instagram ha hånat Anne Frank och beskrivit henne som ”kåtheten själv”. Samme Fallenkvist som under valnatten ha ropat ”Helg seger!” i livesändning.

Alla Sverigedemokrater begår inte brott

I den nya regeringen sitter nu Kristdemokraternas partiledare som dömts för grovt förtal samt Sverigedemokraterna som är riksdagens mest kriminella parti. Alla Sverigedemokrater begår inte brott, något som verkligen är viktigt att påpeka, men av alla partier är det Sverigedemokraterna som utan tvekan det parti som är mest överrepresenterade i allvarliga brottsfall. Det visar bland annat händelser som där politiker misstänkts för mord, styckmord och sexuella trakasserier, (Folkbladet 25 november 2021). Dessutom är SD det parti som har flest personer med krav från kronofogden (SR P4).

Under presskonferensen stod det klart att den stora vinnaren i det här valet är SD. Men det var först när Jimmie Åkesson börjar prata om migrationspolitiken som det blev uppenbart att det är ingen skillnad om han läser ur sitt partis partiprogram eller ur regeringsdeklarationen. Något som visas av förslaget om att utreda ett nationellt tiggeriförbud. Det är svårt att lagstifta bort fattigdom, så det är knappast rätt väg att gå.

Sverigedemokraterna har inte fått några ministerposter, men SD och regeringen kommer samarbeta i budgetfrågor och på ett antal utpekade politikområden: kriminalitet, migration och integration, energipolitik, sjukvård, skolan och stärkta fri- och rättigheter. Vilket innebär att SD kommer ha en stark maktposition i den nya regeringen.

Tidöavtalet

I Tidöavtalet står det att läsa om ökade inre gränskontroller, skärpta krav för medborgarskap och ökade möjligheter för så kallad återvandring. Åkesson är nöjd och talar om ett paradigmskifte i den svenska migrationspolitiken. Samtidigt som pratet om ”bristande vandel” för tankarna till tider som de flesta av oss trodde vi aldrig skulle behöva uppleva igen. Ett samhälle där inte alla ingår och angiveri blir en del av vardagen. 1989 avskaffades den tidigare lagen där man kunde utvisa utlänningar som ansågs vara ”asociala” eller levde på ”ett grovt störande sätt”. Nu kommer den kanske återinföras igen.

Vad innebär ”bristande vandel”? I det nya Tidö-avtalet beskrivs ordet ”vandel” så här:

”Med bristande vandel avses förhållanden såsom bristande regelefterlevnad, association med kriminell organisation, nätverk eller klan, prostitution, missbruk, deltagande i våldsbejakande eller extremistiska 38 organisationer eller miljöer som hotar grundläggande svenska värden eller om det i övrigt föreligger otvetydigt konstaterade anmärkningar i fråga om levnadssättet.”

prostitution och missbruk ska kunna ligga till grund för ”bristande vandel”

Det märkligaste är nog ändå att prostitution och missbruk ska kunna ligga till grund för ”bristande vandel” och utvisning. SD har alltid förordat att de vill kunna utvisa den som är dömd för brott, så det är inget nytt. Men att den nya regeringen nu även drar in moral och sjukdom är nog ändå att steppa upp det hela till en ny nivå. Dessutom ses prostituerade som brottsoffer, vilket gör det hela än mer osmakligt. Förslaget om ”bristande vandel” ska utredas och går det igenom kan vi få en egen svensk moralpolis. Moralpoliser är annars något man normalt ser i länder som Iran och Saudiarabien.

Det man kan fundera över är hur den nya regeringen egentligen tänker när hävdar att ”bristande vandel” är ett bra grepp? Det är tur för Ebba Busch och de Sverigedemokratiska kandidaterna att de haft privilegiet att födas i Sverige, för hur hade moralpolisen agerat annars?

Den nya regeringen har en del brister

I den nya regeringen finns inte en enda minister från Norrland, vilket innebär att man inte representerar hela landet. Person över 60 år lyser med sin frånvaro, vilket är märkligt när så många i Sverige just är över 60 år och borde ha en självklar roll i en regering, av samma orsak som Norrland borde vara representerat för att visa att hela Sverige finns med. Däremot så finns Sveriges yngsta politiker med i den här regeringen.

Det är många förändringar på gång. Man kommer överge benämningen om feministisk utrikespolitik och lägger ner miljödepartementet, något som fått mycket kritik. Sen är pappamånaderna, som har fått många män att vara hemma med sina barn, hotad. Däremot kommer A- kassan bibehållas på samma nivå om tidigare.

Som ny kulturminister kommer Parisa Liljestrand ha hand om minoritetspolitiken. Hennes kunskap och/eller engagemang i de Nationella minoriteterna och kultur vet vi inte så mycket om ännu (magasin DIKKO har skickat några frågor som vi hoppas få svar på). Vilket förmodligen innebär att vi får en kulturminister som inte verkar ha haft något större engagemang i kulturfrågorna och inte heller verkar ha några förkunskaper i frågor om de nationella minoriteterna. Och det i en tid när rasismen, antisemitism och antiziganismen har fått ny grogrund.

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu
Blogg: Essentiellt


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS