”Tolvåringen har äntligen fått sina diagnoser”

Foto Linda Lundqvist

Det finns en fara med de långa köer som finns till de psykiatriska utredningarna, vården och stödet. Väntetiderna fortsätter att öka, trots det konstaterade behovet, och många unga behöver vänta länge innan de får en utredning. I vissa fall flera år. Samtidigt ska barnen och familjen hantera vardagen med en skola som i många fall kräver en konstaterad diagnos för att sätta in nödvändiga anpassningar. Krav som ofta gör skolan omöjlig för barnen i väntan den nödvändiga utredningen.

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.

Ikväll firar vi med gofika här hemma….. tolvåringen har äntligen fått sina diagnoser.

Vi har väntat flera år på utredning, eftersom köerna till BUP är extremt långa. Dottern har under väntetiden hunnit gå in i väggen två gånger pga bristen på anpassningar i skolan. Hon är hemmasittare och går nu ut sexan.

Psykologen från det privata företag som BUP köpt in utredningen ifrån var extremt tydlig under återgivningen till BUP och skolan. 

Psykologen sa gång på gång att det inte är ofta man utreder en tolvåring och sätter diagnoserna autism nivå två och medelsvår ADD. Barn med så stora svårigheter brukar ha fångats upp av vården och skolan redan i förskoleåldern eller ettan.

För ett år sedan, när dottern gått in i väggen första gången orosanmälde både skola och BUP. Soc utredde, men vägrade ta med misstankarna om autism, eller kritisera bristen på anpassning i skolan eller BUPs köer.  Barnets svårigheter förklarades istället med att mamman har en autismdiagnos och därmed bristande föräldraförmåga, vilket skulle ha påverkat dottern så negativt att hon blivit utmattad.

Senast för ett par veckor sedan hotade rektorn på barnets skola med att orosanmäla när mamman sa att hon kommer att hålla dottern hemma ifall skolan inte kan se till att barnet får anpassningar som gör att hon mår bra i skolan.

Idag sa psykologen till skolan att barnet behöver gå i en särskild undervisningsgrupp. Att hon inte kan gå i en vanlig klass. Det ligger ett brev på vardagsrumsbordet där hon välkomnas till sjuan tillsammans med 27 andra elever.

Så nu firar vi med gofika här hemma….. tolvåringen har äntligen fått sina diagnoser.

Stolt autistisk mamma till två stolta autistiska barn 
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS