Tornedalingarnas dag firas digitalt på Göteborgs konstmuseum

Wikimedia

Göteborgs Stad firar Tornedalingarnas dag torsdagen den 15 juli. Under eftermiddagen sänds ett digitalt evenemang med bland annat musik, teater och samtal.

Den 15 juli firas Tornedalingarnas dag. I Sverige finns det fem erkända nationella minoriteter och minoritetsspråk, varav Tornedalingar och språket meänkieli är ett av dem. Göteborgs Stad firar dagen genom ett digitalt evenemang från Göteborgs konstmuseum.

Firandet leds av Erik Kuoksu och Meri Alarcon, redaktörer på tidskriften Meänmaa. Musik framförs av bandet Surunmaa från deras album Mie halvaisin sen uskon ette joku rakastaa, som innehåller översatta psalmer på meänkieli. Tornedalsteatern spelar pjäsen Isän ääni. Pjäsen är en del av produktionen Varjoitten Voima, övernaturliga berättelser från Torne Lappmark, och är baserad på en novell av Erik Kuoksu. Poeten David Väyrynen medverkar även, först i ett samtal med Meri Alarcon och därefter med en diktuppläsning.

Evenemanget sänds från Göteborgs konstmuseums facebooksida mellan klockan 14 och 16 den 15 juli, och är därefter tillgängligt fram till den 30 juli.

Hela programmet och mer information om Tornedalingarnas dag i Göteborg finns på Göteborgs konstmuseums hemsida.

Tornedalingarnas dag arrangeras av Göteborgs Stad i samarbete med Göteborgs konstmuseum och den tornedalska minoriteten. Dagen görs också i samarbete med tidskriften Meänmaa och Tornedalsteatern.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS