Ukrainska befolkningen tilldelas Europaparlamentets Sacharovpris för 2022

Pixabay

Europaparlamentarikerna har tilldelat Sacharovpriset för tankefrihet 2022 till Ukrainas modiga folk, som representeras av sin president, folkvalda ledare och civilsamhället.

Europaparlamentets talman Roberta Metsola tillkännagav 2022 års pristagare i plenisalen i Strasbourg under onsdagseftermiddagen, efter talmanskonferensens beslut (talmannen och de politiska gruppledarna i Europaparlamentet).

”Detta pris tillägnas de ukrainare som kämpar på marken. De som har tvingats fly. De som har förlorat släktingar och vänner. Alla de som försvarar det som de tror på. Jag vet att det modiga ukrainska folket inte kommer att ge upp och det kommer inte vi heller”, sade hon.

Rysslands oprovocerade aggressionskrig mot Ukraina innebär enorma kostnader för den ukrainska befolkningen. Förutom att beskydda sina hem, sin självbestämmanderätt, självständighet och territoriella integritet försvarar de även frihet, demokrati, rättsstatsprincipen och europeiska värden ”mot en brutal regim som försöker att undergräva vår demokrati och bryta ner och dela upp vår union”, framhåller ledamöterna.

Nomineringen betonar både insatserna från Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och den roll som individer, civilsamhällesrepresentanter och statliga och offentliga institutioner har spelat. Bland andra nämns Ukrainas statliga räddningstjänst, Julia Pajevska (grundare av den medicinska evakueringsenheten ”Angels of Taira”), Oleksandra Matvijtjuk, (människorättsadvokat och ordförande för den icke-statliga organisationen Center for Civil Liberties), den civila motståndsrörelsen Gula bandet och Ivan Fedorov (borgmästare i den ukrainska staden Melitopol, som för närvarande ockuperas av ryska styrkor).

Sacharovpriset delas ut den 14 december i Strasbourg. Läs mer om de andra prisfinalisterna här.

Bakgrund

Sacharovpriset för tankefrihet delas ut varje år av Europaparlamentet. Priset har getts ut varje år sedan 1988 för att hedra individer och organisationer som försvarar mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. Det har fått sitt namn efter den sovjetiske fysikern och politiske dissidenten Andrej Sacharov och prispengarna är 50 000 euro.

År 2021 gick priset till den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj för hans kamp mot korruption och Kremls kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS