Varför händer det mig? En stulen barndom?

Den lilla flickan fick ta mycket ansvar redan som fyraåring. Hennes mamma hade upplevt så mycket som hon inte orkade bära. Flickan tvingades lyssna på hemska krigshistorien från koncentrationsläger. Hennes mamma kunde in hålla emot.

Flickan drömde om att hon var i koncentrationsläger och var mörkrädd på nätterna. Hon trodde att det gömde sig hemska soldater som skulle tortera henne. Ingen kunde skydda flickan mot de hemska upplevelser hon tvingades ta från sin mamma. Senare förstod hon att hon levt tidigare liv under den tiden med sin nuvarande mamma. Det har även hennes pojke gjort.

Kanske är den här boken i grekisk berättarstil som du behöver läsa för att få i gång ditt medvetande om hur vissa saker upprepar sig. Du har sett hur flyktingar kommer till Sverige från Ukraina och hemska krigsbilder på TV.

Den här boken handlar om mina föräldrars öden från barndomen till sina vuxenliv. Jag finns också där som den lilla flickan som får lyssna på mammas krigs berättelser.

När mina föräldrar växte upp i Tjeckoslovakien så var det demokrati och de mådde bra. Men, en dag så började ungerska pilkorsare skrämma barnen i skolan.

Du kanske har sett någon film från andra världskriget om koncentrationslägerfångar? Min mamma och pappa var där. Min mamma kom redan dit som tonåring tillsammans med morbror och mormor. En nazist slog henne hårt från mormor. Mamma klarade sig men de andra gasades ihjäl.

Mamma förlorade sitt jag där när mormor gasades ihjäl. Hon kunde inte helas från detta. I stället berättade hon om sina fasor till mig redan som fyraåring. Jag ville inte lyssna. Jag ville vara barn och bara leka. Jag fick leka men mellan stunderna så kom hennes iver att berätta. Tänk om hon kunde ha väntat till jag var större?

Sveriges roll i historien har inte skildrats på ett sätt som tar med alla aspekter. I historieböckerna fick inte jag läsa i skolan att det fanns svenska nazister som verkade i kriget och kvinnor som gifte sig med tyska nazister. Inte heller att Sverige hjälpte Nazi-Tyskland med att sprida propaganda och att större delar av Östermalm flaggade med naziflaggan under kriget. Min pappa var intresserad av historia och samlade litteratur som hans vän senare tog del av i sin forskning i Israel.

När jag försökte som barn ta upp dessa aspekter så lyssnade inte vanliga Svenssons på mig. När jag berättade att i Hilleskolan hade vi vakter för att skydda oss barn mot terror så trodde inte mina vänner att det stämde. Det var så från 60-talet och är så fram till idag.

I researchen för boken så hittade jag en författare Sanfrid Neander -Nilsson som gjorde en resa till Mukachevo. Det var den stad mina föräldrar kom från. Han gillade inte inflytelsen av judar i området och har många negativa beskrivningar som jag hänvisar till i en C-betygs uppsats från Lund.

Jag själv utsattes för antisemitism i Björksätraskolan av min lärare och elever. Under morgonbönen så knäppte jag inte mina händer och behandlades illa. Jag beskriver hur den lilla åttaåriga flickan behandlades där och senare i Palmgrenska samskolan som trettonåring så får jag stryk av en nazist vars pappa tjänstgjorde i Nazi Tyskland. Min klassföreståndare hjälpte inte mig. Så har det fortsatt på olika sätt genom åren. En del synliga trakasserier och en del osynliga.

Många år senare så blev jag politisk aktiv och verkade för socialvården, hälso och-sjukvården i Stockholms kommun och landsting. Jag blev tyvärr utfryst av partiet på grund av att jag tillhörde ett minoritetsfolk som antogs sympatisera med våldsverkningar i Israels grannländer. Andra folkgrupper från mellanöstern, verkade för sina intressen i partiet och bedrev utrikespolitiska intressen. På så sätt fryste de ut mig för att själva agera. Jag avgick på grund av antisemitism. Det tog åtta år innan jag fick en ursäkt från stadens ansvariga politiker inom det parti jag verkat. Han fick inte stöd från de andra partikamraterna.

Ska det behöva vara så i ett demokratiskt land? När jag anmälde till DO, Diskrimineringsombudsmannen så fanns det inga prejudicerande fall så ärendet togs inte upp. Däremot tog de upp diskriminering mot homosexuella och muslimer på grund av att det fanns flera fall.

Vi har val i september och jag har svårt att hitta ett parti att rösta på. För jag blev sviken av de andra partierna också som inte brydde sig när jag berättade varför jag slutade att verka politiskt.

I boken nämner jag inte mitt politiska engagemang på grund av rädsla. Jag skriver också under pseudonym.

Boken finns på Amazon i Sverige att beställa i tryckt form och den engelska versionen finns som referenslitteratur på Levande Forum. Varför händer det mig?: En stulen barndom

Perl Lebovits
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS