Verk med vittnesmål från Ravensbrück uruppförs på Kristallnatten

Stina Ekblad

1945 kom kvinnor från koncentrationslägret Ravensbrück med Vita bussarna till Malmö. Nu lyfts deras berättelser fram i ett verk som uruppförs i Lund den 9 november och sedan på Malmö museum den 12 november. Initiativtagare är Daniel Hansson, dirigent för Malmö akademiska kör och orkester, och tonsättaren Staffan Storm.

Källa: Mynewsdesk

– Det känns angeläget att ta fram kvinnornas berättelser. Vi har hört mycket om räddningsaktionen, Folke Bernadotte och Vita bussarna, men nu vill vi höra rösterna från dem som tvingades stå i centrum för denna tragedi, säger Daniel Hansson.

Materialet består av skriftliga vittnesmål och dikter som kvinnorna lämnade från sig under tiden i Malmö, som förvaltas i arkivprojektet “Witnessing Genocide” på Lunds universitet. Tonsättaren Staffan Storm har utifrån texterna och människoödena skapat ett verk för vokalensemble, cello och berättare. Skådespelaren Stina Ekblad kommer att recitera ett urval från vittnesmålen medan dikterna har tonsatts.

Kvinnor kom från flera länder
Ravensbrück var ett läger för kvinnor som tidigare befunnit sig i Auschwitz, Bergen-Belsen, Dachau, Majdanek, Neuengamme eller Sachsenhausen. Fångarna kom från flera olika länder och var judinnor, romer, motståndskvinnor och andra.

– Med den här konserten vill vi stå där med kvinnorna, vid avgrunden, för att dela deras perspektiv, inte bara som svartvita siluetter på gamla fotografier.

Konserter i Lund och Malmö
”Voices from the Abyss – Röster från Ravensbrück” uruppförs i Lund den 9 november i samband med uppmärksammandet av Kristallnatten, minnesdagen som går tillbaka till nazisternas våldsamma attacker mot judar i november 1938. Verket framförs också i Malmö den 12 november, på museet dit Vita bussarna förde människor som räddats från koncentrationsläger i andra världskrigets slutskede.

– Att verket framförs på just den plats dit kvinnorna kom, ger en alldeles speciell inramning och tyngd, säger Daniel Hansson.

”Röster och skildringar som behöver lyftas”
Berättelser från insatsen med Vita bussarna och vittnesmål från överlevarna har tidigare lyfts fram i olika sammanhang, bland annat i filmen ”Hoppets hamn”. Men de dikter och skildringar som nu plockats fram är nyöversatta av den amerikanske poeten Jo Brachman och har använts för att skapa musik, vilket inte gjorts tidigare.

– Det är röster och skildringar som behöver lyftas, särskilt nu i denna tid av polarisering. Det är viktigt att berätta om det som hände och vi känner starkt för att få kunna göra detta i samband med att vi uppmärksammar Kristallnatten. De här berättelserna knyter Malmö och Skåne till historien om det stora kriget, överlevarna och de berättelser vi delar till framtida generationer, säger Daniel Hansson.

Om föreställningen
Voice from the Abyss – Röster från Ravensbrück är ett samarbete mellan Malmö och Lunds universitet. Den genomförs med stöd av Sparbanken Finn. Konserten hålls 9 november klockan 19 i Universitetshusets Aula i Lund samt 12 november klockan 15 på Malmö museum. Föreställningen kommer även att ges i Stockholm i samband med Förintelsens minnesdag den 27 januari.

Kör: Ensemble Syd
Cello: Mattias Rodrick
Recitatör: Stina Ekblad
Dirigent: Daniel Hansson
Musik: Staffan Storm

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS