Vi minns Förintelsen – Uppsala kommun

Den 27 januari är det datum som nazisternas största förintelseläger Auschwitz-Birkenau befriades år 1945. FN deklarerade dagen som internationell minnesdag över Förintelsens offer år 2005.

Den 27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer och människor samlas över hela världen i en årlig manifestation. I Uppsala kommun uppmärksammar vi Förintelsen med två olika program på Reginateatern och en filmvisning på Fyrisbiografen.

Biljetterna är gratis och bokas hos Reginateatern  .

Reginateaterns biljettkassa 018-727 8340

Öppet tisdag-fredag 11.00-17.00

Programmen Att föra berättelsen vidare och Vi minns Förintelsen sänds även digitalt på Regina­teaterns webbplats  .

13.00–15.00 Att föra berättelsen vidare

Fredens Hus ger inspirationsföreläsningar. Samtal om Förintelsen och hur man kan engagera sig som ung person idag. 

Talare:

Bagir Kwiek, läsambassadör

Lärare och elever som arbetar med att föra berättelsen om Förintelsen vidare.

Programmet sänds även digitalt och riktar sig till framförallt till skolklasser. Aktuellt program och mer information på Fredens hus  

13.00–14.00 De blev våra mödrar

På Fyrisbiografen visas en dokumentär om Förintelsens överlevande i Uppsala. Av filmteamet Skaparkraft och Susanne Levin. Fri entré.
Arrangör: Judiska föreningen i Uppsala

18.00–18.50 Vi minns Förintelsen 

Kvällen leds av konferencier Sten Bernhardsson, Kulturdirektör i Uppsala kommun.

Talare

Linda Eskilsson (MP), kommunalråd. Ljuständning.

Fil dr Carl Henrik Carlsson, forskare vid Hugo Valentin-centrum, Uppsala universitet.
Talet ”Rädsla, flyktingskap och överlevnad. Judar i Sverige under de mörka åren” handlar om det tryck som judarna i Sverige utsattes för mellan 1933 och 1945. Som flyktinghjälpare, som måltavla för antisemitism och med rädslan – vad skulle hända vid en eventuell tysk invasion?

Sunita Memetovic, ledamot av Sveriges advokatsamfund och människorättsaktivist. Sunistas tal handlar om ”Den dolda sanningen om förintelsen av romer och antiziganismen. Hur påverkar det romer än idag?”
Sunita är den första kvinnliga advokaten i Sverige med romsk bakgrund och har arbetat med romers rättigheter både nationellt och internationellt sedan 2010.

Musik

En kvartett bestående av Elin Emtell Rubinsztein och Alva Press, violin, Anna Rubinsztein, viola och Filip Lundberg, cello, spelar Hans Kràsas Tema och variationer för stråkkvartett, den romska nationalsången, samt stycket ”End of Story” av Lelo Nika.

Övriga medverkande

Emilia Huczko, samhällsvägledare med romsk språk- och kulturkompetens i Uppsala kommun

Programmet sänds även digitalt på Reginateaterns youtube-kanal  .

Den 27 januari 1945 befriades Auschwitz-Birkenau, nazisternas största förintelseläger. År 2005 deklarerade FN dagen som internationell minnesdag över Förintelsens offer. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen. Det är en dag för oss som vill uttrycka vårt stöd för alla människors lika värde och som vill manifestera vårt engagemang mot intolerans, främlingsfientlighet, rasism, antisemitism och antiziganism.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS