Min story är 10 personliga berättelser om rasism

MIN STORY 2023 (ROMANI) Bildtext: Min story Foto: Midjourney/SVT

Premiär för SVT:s första program som är helt bildsatt av AI. SVT Play 21 nov 06:00 https://www.svtplay.se/min-story Berättelserna är iscensatta av röstskådespelare på flera olika romska språk och berättelserna är bildsatta av artificiell intelligens.

Källa: SVT

Min story är 10 personliga berättelser om rasism där varje avsnitt bygger på händelser som unga romer varit med om.

Berättelserna är nära och känsliga och anonymitet för de medverkande har varit nödvändigt för ett ärligt och filterlöst berättande.

  • Kontrasten mellan ett nära och personligt tilltal och AI:ns schablonmässiga bildberättande var något vi ville utforska för det här programmet, säger Moa Frygell, projektledare.
  • Vi har gått ut brett via sociala medier och sökt nya romska röster, flera av röstskådespelarna har aldrig tidigare medverkat i tv.

Artificiell intelligens är inte bara smarta verktyg utan också en spegel av våra egna fördomar, av vår syn på skönhet, intelligens, utsatthet…

  • Med AI som medarbetare fick redaktionen ett verkyg för att få upp ögonen för bilder och maktförhållanden som vi inte sett tidigare. Vi är väldigt stolta över programmen. SVT har aldrig gjort nåt liknande tidigare.

Här finns trailer: https://www.svtplay.se/klipp/KkAawA7/min-story-trailer

Varför använder ni AI för att generera video till det här programmet? 

Kontrasten mellan de här starka, personliga berättelserna och det opersonliga i artificiell intelligens var något vi ville utforska. AI:n fungerar som en spegel för oss som människor, för vårt samhälle. De fördomar som vi har, mot tex minoriteter, kommer reflekteras i de bilder AI:n skapar. Det här gör att vi har möjlighet att bli uppmärksammade på våra egna nidbilder av romer, genom att be AI:n skapa en rom.  

Varför har alla män i serien glasögon? 

AI:n skapade dem så. Det kan bero på att vi skrev in att de var studenter eller arbetar med kontorsjobb, men vi har inget definitivt svar. 

Varför finns ingen variation i kroppsform bland kvinnorna? 

AI:n skapade dem så. Det kan bero på att det finns kvinnoideal i vår kultur som gör att bilder på smala kvinnor exponeras mer än kvinnor med andra kroppsformer. Därmed kommer AI:n att tro att det är så kvinnor ser ut. 

Har ni alltid använt det första förslaget som AI:n skapade? 

Nej, en del bilder eller animationer blir konstiga, till exempel kan en person få 8 fingrar på varje hand, eller totalt byta miljö i en animation. Då får man göra om. 

Är berättelserna sanna? 

Alla 10 berättelser bygger på intervjuer gjorda med unga romer. Berättelserna är något omskrivna och dramatiserade för att passa tv-formatet, men alla händelser som berättas om i serien är sanna. 

Hur har ni valt ut intervjupersonerna? 

Redaktionen har använt befintliga kontakter för att nå personer med olika romska språk och olika bakgrund. Vi har inte gått ut med ett brett upprop för att samla in berättelser. 

Varför är berättarna anonyma? 

Det har varit väldigt viktigt för redaktionen att låta intervjupersonerna känna sig trygga i att det som de berättar inte går att knyta till deras personer. Många har erfarenhet av bestraffning eller utsatthet på grund av sin romska bakgrund. Vi ville ge dem tryggheten att kunna berätta utan risk för repressalier eller ifrågasättande. 

Vilka AI-verktyg har ni använt? 

I huvudsak Midjourney för att generera stillbilder och Runway för att animera de kortare sekvenserna. Vi har också använt AI-appar som Videoleap, Motionleap och Photoshops AI-funktioner. 

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS