Sofia Jannok och Salamanca Taikon Gonzalez i musikalisk resa om nomadlivet

I föreställningen Nomad möts Sofia Jannoks samiska och Salamanca Taikon Gonzalez romska rötter. Personliga erfarenheter och de fördomar de möter i vardagen flätas samman med reflektioner över hur vi människor bor och lever. Premiär 3 mars i Östersund.

Källa: TT
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

Utifrån sett har nomadlivet både skimrat av lockande frihet och skuggats av historiska grymheter. I Nomad delas erfarenheterna av två karaktärsstarka artister från två nationella minoriteter. Med sig i det gemensamma bagaget finns ett rikt musikaliskt arv, oförglömliga mormödrar, trogna hundar, gränser som öppnas, gränser som stängs och resor som fortsätter vidare.

– Föreställningen handlar om det mäktiga mötet mellan våra samiska och romska rötter, vilket framför allt manifesteras i vår musik där jojk och flamenco blandas, men även i de historier vi berättar – om våra kulturers kamp i marginalen och om hur våra familjer har rest, säger Salamanca Taikon Gonzalez, Artem–Romska teatern.

Nomad får publiken följa med på en klangfull resa genom det samiska och det romska nomadlivet. I en guld- och silverskimrande föreställningsväv, broderat med jojk och flamenco, berättas det personligt om minnen, upplevelser och drömmar – tillsammans samlade erfarenheter där hemkänsla mer handlar om ritual än val av tapet.

– Genomgående i pjäsen löper frågan om vad hem och hemkänsla kan vara. På samiska har vi ett talesätt. I stället för ”borta bra, men hemma bäst” säger vi “det är bättre att vara på väg än att vara fast”, säger Sofia Jannok.

Föreställningen är skapad efter intervjuer med artisterna Salamanca Taikon Gonzalez och Sofia Jannok. Av dramatikern Lucia Cajchanova och i regi av Anna Ulén. Riksteatern i samarbete med Arthem–Romska teatern och Folkteatern i Göteborg.

– För oss innebär ordet nomad både frihet och fångenskap. Friheten att följa det levnadssätt som ligger i våra kulturer, men fångenskap i att målas in i ett stereotypt hörn, säger Sofia Jannok.

Producent

Riksteatern i samarbete med Arthem och Folkteatern i Göteborg

Medverkande
Artister: Salamanca Taikon Gonzalez och Sofia Jannok
Musiker: Robert Svärd


Konstnärligt team
Dramatiker: Lucia Cajchanova
Regissör: Anna Ulén i samarbete med ensemblen
Koreografi: Marit Shirin Carolasdotter, Ann Sehlstedt och Salamanca Taikon Gonzalez
Musik: Sofia Jannok, Robert Svärd, Brita Juuso, Elle Kuhmunen, Margareta Kuhmunen, Aŋŋel Nieiddat, Andreas Broberger, Tobias Thelin, Axel Andersson, Hanna Stenson, Lisa Gagerman, Britt Lindeborg, Adriano Celentano, Mariano Detto 

Scenografi: Camilla Engman
Kostym: Amanda Siljebratt
Ljusdesign: Anna Wemmert
Mask: Inga-Wiktoria Påve och Paula Hallgren
Silversmide: Inga-Wiktoria Påve
Attributmakare: Peter Holmgren
Dramaturg: Ninna Tersman och Alexander Charlamov

Förlag: Colombine

Med stöd av: Kulturrådet, Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS